Mattis: SUA se opune acţiunilor “coercitive” ale chinezilor în Marea Chinei de Sud

Şeful Pentagonului, Jim Mattis, a declarat că China şi-a intensificat eforturile pentru a opri activităţile nucleare ale Coreei de Nord. Dar a mai adăugat că SUA nu va permite acţiunea unilaterală a Beijingului în Marea Chinei de Sud.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

Washingtonul apreciază angajamentul reînnoit al Chinei de a ţine sub control Coreea de Nord, dar nu va accepta militarizarea unilaterală a Beijingului în Marea Chinei de Sud, a declarat sâmbătă secretarul american al Apărării, Jim Mattis.

“Ne opunem acţiunilor ţărilor de a militariza insule artificiale şi de a face revendicări maritime excesive”, a precizat Mattis la summitul regional pentru apărare Shangri-La din Singapore. “Nu putem şi nu vom accepta schimbări unilaterale, coercitive ale status quo”, a afirmat acesta.

Beijingul a construit mai multe insule artificiale pe recife şi bancuri de nisip în apele contestate ale Mării Chinei de Sud, acest lucru demonstrând “încălcarea dreptului internaţional de către China... şi dispreţul ei faţă de interesele altor naţiuni”, a mai susţinut Mattis.

Armata americană a răspuns mişcărilor chinezilor în Marea Chinei de Sud prin desfăşurarea regulată a aşa-ziselor exerciţii ale “libertăţii de navigaţie”, care implică nave de luptă şi avioane trimise în apropierea controversatelor insule artificiale militarizate.

Potrivit comentariilor, SUA va continua să aplice presiune asupra Beijingului pentru activităţile sale în Marea Chinei de Sud, care au îngrijorat vecinii statului comunist. Această presiune este aplicată în ciuda faptului că Washingtonul se aşteaptă la o cooperare mai mare din partea Chinei pentru a contracara programele nord-coreene de dezvoltare de arme nucleare şi rachete balistice.

Mattis a dorit să liniştească ţările îngrijorate din regiune că SUA ar putea face unele concesii Beijingului în Marea Chinei de Sud în schimbul cooperării sale cu privire la Coreea de Nord, susţinând că nu există opţiuni “binare”.

În plus, Mattis a descris eforturile Coreei de Nord de a produce o rachetă înarmată nuclear capabilă să ameninţe SUA şi aliaţii săi reprezintă o ameninţare “clară şi prezentă”.

SUA va continua să lucreze pe plan internaţional pentru a aplica presiuni economice şi diplomatice asupra Phenianului, a adăugat Mattis. Administraţia preşedintelui american Donald Trump a cerut în repetate rânduri Chinei să îşi folosească influenţa asupra regimului nord-coreean pentru a-l controla.