"Oricum murea!" - noi dezvăluiri despre chirurgul acuzat că implanta copiilor oase de vită şi filtre de tanc

Prezentat de presă, de-a lungul anilor, drept "magicianul ortoped", "inventatorul de miracole" care "foloseşte bisturiul pe post de baghetă magică”, Gheorghe Burnei este acum în centrul unui uriaş scandal, fiind acuzat că a distrus vieţi făcând operaţii experimentale.
Sala de operatie
Sala de operatie (Ali Al-Saadi / AFP / Getty Images)

O nouă investigaţie publicată de Luiza Vasiliu în Casa Jurnalistului prezintă cutremurătorul caz al unei fetiţe care şi-a găsit sfârşitul pe masa de operaţie, sub mâinile doctorului Burnei.

Operaţia efectuată Andreei, pentru a-i "corecta" scolioza, se dorea a fi o premieră naţională care să fi făcut vâlvă în presă. Motiv pentru care doctorul Burnei a şi chemat televiziunile la "eveniment." N-a fost însă să fie aşa. În timpul intervenţiei chirurgicale, particule de grăsime din măduvă au migrat în sângele fetiţei care a murit. Chiar dacă ar fi supravieţuit operaţiei, ar fi rămas, cel mai probabil, paralizată, căci doctorul i-a băgat din greşeală şi un şurub în măduva spinării.

„Oricum murea”, i-a spus doctorul mamei. „Eşti tânără, poţi să faci altul.”

"Trupul fetei a fost dus la Institutul de Medicină Legală (IML) pentru autopsie. Raportul medico-legal descrie o operaţie riscantă şi inutilă: „raportul risc/beneficiu avea o valoare semnificativ defavorabilă pacientei.”

Un doctor de la Marie Curie care cunoaşte bine cazul ne-a spus direct: „Andreea e un copil care a fost omorât din neglijenţă.”

Un medic legist de la IML a fost şi mai tranşant: „Operaţia este, din toate punctele de vedere, extremă, agresivă, cu foarte multe riscuri. Beneficiul pentru pacient a fost din start zero tăiat în patru”. Legistul a adăugat că operaţia nu a fost doar o „inutilitate absolută”, ci şi greşită. Burnei a băgat un şurub în măduva spinării, ceea ce ar fi distrus nervii spinali şi ar fi dus la paralizie.

Andreea suferea de amiotrofie spinală. Intervenţia „nu e recomandată pentru cazuri de amiotrofie spinală, conform literaturii medicale”, ne-a confirmat şi Alexandru Thiery, medic specializat în chirurgia spinală şi membru în comisia de ortopedie pediatrică din Ministerul Sănătăţii.

Pentru moartea Andreei există un dosar penal care se tot amână. Cazul va fi judecat pe baza expertizei colegilor doctorului Burnei, care a fost şeful comisiei de malpraxis pe ortopedie pediatrică de la Colegiul Medicilor. Preşedintele Colegiului, Gheorghe Borcean, i-a luat deja apărarea şi l-a numit „un pionier în medicină”, scrie Luiza Vasiliu.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că, în prezent, Gheorghe Burnei este în arest la domiciliu. Arestarea a survenit după ce oamenii legii au descoperit la percheziţiile efectuate la Spitalul Marie Curie şi la casele doctorului zeci de plicuri cu bani care ar fi fost primite de chirurgul ortoped Gheorghe Burnei. De asemenea, anchetatorii au mai găsit, în congelatorul unui frigider în care angajaţii îşi ţineau mâncarea, pungi cu oase de copii mici.

Procurorii au mai acuzat că Burnei a folosit pentru implanturi proteze neomologate, oase de vită fierte şi filtre de tanc.