Vlad Voiculescu despre cazul Burnei: "Fie doctorul are doar o problemă de corupţie, fie avem o problemă gravă de sistem"

Colegiul medicilor nu a primit nicio plângere referitor la operaţiile făcute de chirurgul acuzat că a experimentat practic pe copii, nenorocindu-i pe viaţă. Una dintre explicaţii poate fi că avem o problemă gravă de sistem şi de încredere în insituţiile cheie, opinează Voiculescu.
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii)
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă, pe Facebook, pe fundalul uriaşului scandal dezlănţuit de dezvăluirile din presă legate de faptul că medicul Burnei a făcut operaţii experimentale pe copii, că la Colegiul Medicilor nu a fost înregistrată nicio plângere pe numele ortopedului.

În acest caz, susţine ministrul, fie chirurgul Gheorghe Burnei are doar o problemă de corupţie (doctorul a şi fost reţinut de procurori între timp, fiind acuzat de luare de mită n.r.), fie există o problemă gravă de sistem.

Redăm postarea ministrului, făcută în contextul în care jurnalista Luiza Vasiliu a relatat, într-un articol publicat în Casa Jurnalistului, cum cunoscutul ortoped a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiţă care şchiopăta. Ulterior, după 11 operaţii, fetiţa, devenită între timp domnişoară, de-abia se mai poate ridica din pat.

În urma unei investigaţii ce a durat un an, jurnalista a constatat că „doctorul Burnei a ales de multe ori, în locul intervenţiilor sigure, inovaţii medicale în urma cărora au murit copii şi nenumărate vieţi au fost distruse”. Articolul poate fi citit aici

"Nu te băga, că nu te pricepi la medicină. Cine eşti tu să-ţi dai cu părerea dacă un medic a operat bine sau nu? Asta am tot auzit în ultimul an, inclusiv de la colegi jurnalişti", ne spune Luiza Vasiliu, autoarea investigaţiei de mai jos.

Colegii şi prietenii Luizei Vasiliu au dreptate. Munca unui medic poate fi şi uneori trebuie să fie evaluată de alţi medici. Am transmis ieri o adresă către Preşedintele Colegiului Medicilor din România pentru a înţelege dacă au existat plângeri referitor la cazurile profesorului Burnei şi cum au fost ele soluţionate. Din discuţia telefonică pe care am avut-o azi dimineaţă cu dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor - instituţia care oficial este cea îndreptăţită să evalueze (şi prin asta să prevină) astfel de cazuri -, se pare că nu a existat nicio astfel de sesizare către Colegiu. Vor reveni cu detalii la începutul săptămânii.

Avem aşadar două posibilităţi: fie domnul Prof. Dr. Burnei are doar o problemă de corupţie (pe care, desigur, trebuie să o lămurească). Fie avem o problemă gravă de sistem, de funcţionare şi de ÎNCREDERE ÎN CÂTEVA INSTITUŢII CHEIE.

În completare, un citat din articolul de ieri: "Medicii au vorbit doar sub protecţia anonimatului pentru că îi paralizează frica de Burnei. Gheorghe Burnei e unul dintre Profesorii care controlează sistemul medical din România. Din cauza asta, pe el nu-l mai controlează nimeni.", scrie pe Facebook, Vlad Voiculescu.

Între timp, ieri, la Spitalul Marie Curie şi la casele medicului au avut loc mai multe percheziţii. După ore de audieri, Burnei a fost reţinut pentru 24 de ore, dosarul acestuia vizând comiterea a 17 fapte de corupţie, în perioada octombrie - noiembrie 2016. Investigaţiile vizează şi realizarea unor operaţii neautorizate cărora ar fi fost supuşi mai mulţi copii au declarat surse juridice pentru Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură