ONU: Forţele de securitate israeliene posibil să fi comis crime de război şi împotriva umanităţii în Gaza

Manifestanţi palestinieni transportă un bărbat rănit în timpul unui protest împotriva mutării ambasadei americane în Ierusalim. Scena a fost surprinsă în apropierea taberei de refugiaţi Al Bureij, lânga graniţa dintre Gaza şi Israel, 14 mai 2018.
Manifestanţi palestinieni transportă un bărbat rănit în timpul unui protest împotriva mutării ambasadei americane în Ierusalim. Scena a fost surprinsă în apropierea taberei de refugiaţi Al Bureij, lânga graniţa dintre Gaza şi Israel, 14 mai 2018. (Hassan Jedi/Anadolu Agency/Getty Images)

Investigatori ONU au declarat joi că este posibil ca forţele de securitate israeliene să fi comis crime de război şi crime împotriva umanităţii prin uciderea a 189 de palestinieni şi rănirea altor peste 6.100 în timpul protestelor săptămânale de anul trecut la graniţa cu Fâşia Gaza, potrivit Reuters.

Comisia independentă a precizat că deţine informaţii confidenţiale referitoare la persoane suspectate că ar fi responsabile pentru acele omoruri, inclusiv lunetişti şi comandanţi.

“Forţele de securitate israeliene au ucis şi mutilat manifestanţi palestinieni care nu reprezentau o ameninţare iminentă în momentul în care au fost împuşcaţi, sau care nici nu participau în mod direct la ostilităţi”, a susţinut raportul comisiei.

Israelul a respins raportul ca fiind un “teatru al absurdului”.

Într-o declaraţie, ministrul interimar de Externe, Israel Katz, a declarat că este vorba de un “alt raport ostil, înşelător şi părtinitor împotriva statului Israel ... Nimeni nu poate nega dreptul Israelului de a se autoapăra şi obligaţia de a-şi apăra cetăţenii şi frontierele în faţa atacurilor violente”.

Protestele au avut loc la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza începând cu anul trecut şi manifestanţii au cerut relaxarea blocadei impuse de israelieni asupra teritoriului palestinian şi recunoaşterea dreptului refugiaţilor palestinieni de a se întoarce în locuinţele lor din Israel.

Tel Aviv-ul a susţinut că forţele sale au deschis focul pentru a proteja frontiera de incursiuni şi atacuri din partea militanţilor înarmaţi.

Cel mai recent raport, care se referă la perioada 30 martie 2018 – 31 decembrie 2018, prezentat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului are la bază sute de interviuri cu victime şi martori, precum şi date medicale, fotografii şi imagini video, unele realizate cu ajutorul dronelor.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, ar trebui să prezinte concluziile Curţii Penale Internaţionale (CPI), potrivit raportului. Curtea de la Haga a deschis în 2015 o investigaţie preliminară cu privire la acuzaţiile privind încălcarea drepturilor omului de către Israel în teritoriile palestiniene.

În Fâşia Gaza locuiesc circa 2 milioane de palestinieni, majoritatea fiind descendenţi apatrizi ai celor care au fugit sau au fost alungaţi din Israel după înfiinţarea sa în 1948.

Comisia, condusă de expertul legal argentinian Santiago Canton, a afirmat că membri individuali ai forţelor de securitate israeliene au ucis şi rănit grav civili care “nu participau direct la ostilităţi şi nici nu reprezentau o ameninţare iminentă”.

“Unele dintre aceste abuzuri ar putea constitui crime de război sau crime împotriva umanităţii şi trebuie să fie investigate imediat de către Israel”, a precizat Canton.

Treizeci şi cinci de copii, doi jurnalişti şi trei paramedici s-au aflat printre cei ucişi de forţele israeliene, încălcând în acest fel dreptul umanitar internaţional, potrivit Comisiei.

În cadrul protestelor continue de la frontieră, numite “Marele Marş al Întoarcerii”, palestinienii din Gaza îşi cer dreptul de a reveni pe pământul de unde au fugit sau au fost forţaţi să plece strămoşii lor.

De asemenea, manifestanţii mai cer şi suspendarea blocadei impuse de Israel asupra Gaza, despre care Banca Mondială a precizat că a împins teritoriul într-o stare de prăbuşire economică.

Enclava de coastă este controlată de grupul islamist Hamas, care este considerat de Occident grup de terorist şi a purtat trei războaie cu Israelul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe