Israelul construieşte o nouă barieră de-a lungul graniţei cu Gaza

Ciocniri violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 14 mai 2018.
Ciocniri violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 14 mai 2018. (Thomas Coex/AFP/Getty Images)

Israelul a început duminică să construiască o nouă barieră de-a lungul graniţei cu Fâşia Gaza, potrivit Ministerului israelian al Apărării.

Ministerul a susţinut într-o declaraţie că bariera terestră – cu o lungime de 65 km şi o înălţime de 6 metri – va funcţiona împreună cu un zid subteran aflat de asemenea în construcţie, cu scopul de a neutraliza posibilitatea construirii unor tuneluri transfrontaliere de către militanţii Hamas, potrivit Deutsche Welle.

“Bariera va împiedica teroriştii din Gaza să pătrundă în teritoriul nostru pe cale terestră”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu la întâlnirea săptămânală a Cabinetului.

Ministerul a mai afirmat că bariera va fi similară cu cea construită de-a lungul graniţei cu Egiptul, însă a precizat că aceasta va fi “îmbunatăţită semnificativ” şi va include aproximativ 20.000 de tone de oţel galvanizat.

Construirea barierei are loc după câteva luni de proteste în masă desfăşurate de palestinieni de-a lungul graniţei cu Fâşia Gaza. Palestinienii doresc să se întoarcă în teritoriile din care au fugit familiile lor în urmă cu zeci ani şi cer încetarea blocadei impuse de statul evreu asupra Gazei.

Netanyahu a declarat că, în cazul în care nu se menţine calmul în Gaza, “vom lua decizii chiar în perioada electorală şi nu vom ezita să acţionăm”.

Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei, Fâşiei Gaza, a unei părţi din Înălţimile Golan şi Ierusalimul de Est după Războiul de şase zile din 1967. Peste 600.000 de israelieni locuiesc acum în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Palestinienii doresc ca Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza să facă parte din viitorul lor stat Palestina, cu capitala în Ierusalimul de Est. În acelaşi timp, Israelul consideră întregul Ierusalim drept capitala sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe