Israelul construieşte o nouă barieră de-a lungul graniţei cu Gaza

Ciocniri violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 14 mai 2018.
Ciocniri violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 14 mai 2018. (Thomas Coex/AFP/Getty Images)

Israelul a început duminică să construiască o nouă barieră de-a lungul graniţei cu Fâşia Gaza, potrivit Ministerului israelian al Apărării.

Ministerul a susţinut într-o declaraţie că bariera terestră – cu o lungime de 65 km şi o înălţime de 6 metri – va funcţiona împreună cu un zid subteran aflat de asemenea în construcţie, cu scopul de a neutraliza posibilitatea construirii unor tuneluri transfrontaliere de către militanţii Hamas, potrivit Deutsche Welle.

“Bariera va împiedica teroriştii din Gaza să pătrundă în teritoriul nostru pe cale terestră”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu la întâlnirea săptămânală a Cabinetului.

Ministerul a mai afirmat că bariera va fi similară cu cea construită de-a lungul graniţei cu Egiptul, însă a precizat că aceasta va fi “îmbunatăţită semnificativ” şi va include aproximativ 20.000 de tone de oţel galvanizat.

Construirea barierei are loc după câteva luni de proteste în masă desfăşurate de palestinieni de-a lungul graniţei cu Fâşia Gaza. Palestinienii doresc să se întoarcă în teritoriile din care au fugit familiile lor în urmă cu zeci ani şi cer încetarea blocadei impuse de statul evreu asupra Gazei.

Netanyahu a declarat că, în cazul în care nu se menţine calmul în Gaza, “vom lua decizii chiar în perioada electorală şi nu vom ezita să acţionăm”.

Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei, Fâşiei Gaza, a unei părţi din Înălţimile Golan şi Ierusalimul de Est după Războiul de şase zile din 1967. Peste 600.000 de israelieni locuiesc acum în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Palestinienii doresc ca Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza să facă parte din viitorul lor stat Palestina, cu capitala în Ierusalimul de Est. În acelaşi timp, Israelul consideră întregul Ierusalim drept capitala sa.