Avioane de luptă atacă ţinte din Gaza după o serie de rachete lansate asupra Israelului

Avion de luptă israelian F-16
Avion de luptă israelian F-16 (Getty Images)

Forţa aeriană israeliană a doborât 16 rachete lansate vineri seara din Fâşia Gaza, în condiţiile în care tensiunile dintre Israel şi Palestina continuă să se amplifice.

În spaţiul public au apărut imagini filmate care arată cum un sistem de armament deţinut de israelieni doboară rachete lansate din Gaza, potrivit Express.co.uk.

Zece dintre rachete au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă, a afirmat armata israeliană.

De asemenea, ca răspuns la atacul cu rachete, avioane de vânătoare şi elicoptere ale forţei aeriene israeliene au lansat lovituri asupra unor ţinte din Fâşia Gaza.

Gadi Eisenkot, şeful Statului Major al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), a avut o întâlnire de urgenţă cu oficiali superiori.

Opt sirene de alarmă diferite au fost activate în noaptea de vineri spre sâmbătă în comunităţile sudice ale Israelului, inclusiv în oraşul Sderot situat în apropiere de graniţa cu Gaza.

Rezidenţii din zonele afectate au fost avertizaţi să nu ţină întruniri de 100 de persoane în zonele deschise şi de 500 de oameni în zonele închise.

Un purtător de cuvânt al serviciului de urgenţă israelian a afirmat că şapte persoane au primit îngrijiri pentru şoc traumatic în Sderot.

În plus, un bărbat de 53 de ani şi un băiat de 14 ani au fost răniţi în timp ce alergau spre un adăpost după activarea sirenelor.

Organizaţiile de presă din Gaza au susţinut că forţele israeliene au lovit ţinte în zona Rafah, în sudul Fâşiei.

Miercuri, armata israeliană a lovit opt ţinte Hamas în Fâşia Gaza după ce o rachetă a fost lansată din Gaza şi a căzut într-o zonă nepopulată în Israel.

Săptămâna trecută, o rachetă lansată din Gaza a distrus o locuinţă în oraşul israelian sudic Be’er Sheva.

Incidentul de vineri a avut loc în condiţiile în care Israelul a mobilizat recent cea mai mare concentrare de tancuri şi transportoare blindate de personal începând cu 2014, într-o zonă de desfăşurare a forţelor militare ce se întinde de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza şi, conform site-ului de ştiri Zero Hedge, un război total pare să fie inevitabil după săptămâni de tensiuni amplificate cu Hamas.

Israelul ar fi pregătit să acţioneze, în condiţiile în care ministrul apărării Avigdor Lieberman a declarat Parlamentului israelian că el nu mai are „nicio alternativă” decât aceea de a lansa o acţiune militară împotriva militanţilor Hamas.

În timpul discursului său în faţa parlamentarilor, Lieberman a ameninţat cu invadarea Gazei: „Războaiele sunt purtate doar atunci când nu există nicio alternativă şi acum nu există nicio alternativă”. De asemenea, el a indicat că nu va fi luată în considerare nici mai mult nici mai puţin decât „cea mai dură replică” la adresa grupării Hamas, în condiţiile în care Tel Aviv-ul „a epuizat toate celelalte opţiuni”.

Despre protestele care au loc de luni de zile la graniţa israeliano-palestiniană, în timpul cărora soldaţii israelieni au ucis şi rănit un număr mare de manifestanţi palestinieni care s-au apropiat de gard şi de o zonă a securităţii interzisă accesului, Lieberman a susţinut: „Nu există nicio revoltă populară. Există violenţă organizată de Hamas. 15.000 de oameni nu vin pe jos la frontieră după bunul lor plac. Ei vin cu autobuze şi sunt plătiţi”.

Acuzaţia lui Lieberman că Hamas plăteşte sume mari de bani manifestanţilor palestinieni a fost făcută în condiţiile în care grupuri internaţionale pentru drepturile omului au deplâns în repetate rânduri utilizarea de către soldaţii israelieni a muniţiei reale, pentru a opri manifestanţii să se apropie de gard. În ultimele peste şase luni, zeci de palestinieni au fost ucişi de gloanţele soldaţilor israelieni la graniţa israeliano-palestiniană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe