Raid al forţelor speciale israeliene în Gaza, soldat cu moartea unui comandant Hamas

Soldaţi israelieni
Soldaţi israelieni (Getty Images)

În timp ce liderii internaţionali comemorau la Paris 100 de ani de la sfârşitul primului război mondial, operaţiuni majore israeliene au avut loc duminică noaptea în Fâşia Gaza. Surse medicale palestiniene au declarat că cel puţin şase persoane au fost ucise în raidul îndrăzneţ al forţelor de elită israeliene, care au pătruns 3 km în teritoriul palestinian, potrivit site-ului Zero Hedge.

Oficiali palestinieni au confirmat raidul forţelor speciale israeliene asupra unui grup de comandanţi Hamas în oraşul Khan Younis, care, potrivit Forţelor pentru Apărare Israeliene, s-a soldat cu moartea unor presupuşi terorişti Hamas, inclusiv a unui comandant de top al aripii militare a grupului.

Surse Hamas au afirmat că grupul a răspuns trăgând asupra soldaţilor israelieni, ceea ce a avut ca rezultat moartea unui soldat şi rănirea altuia.

Hamas a confirmat că Nour Baraka, comandant de top al Brigăzilor Qassam, a fost ucis de forţele speciale israeliene care au pătruns în zonă cu un “vehicul civil”.

Ministrul de Interne din Fâşia Gaza a precizat că cel puţin un comandant Hamas a fost ucis în schimbul de focuri între cele două tabere.

Armata israeliană a confirmat că un “schimb de focuri a izbucnit în timpul operaţiunilor de securitate desfăşurate de Forţele de Apărare Israeliene în Fâşia Gaza”, fără a da detalii. De asemenea, câteva avioane de luptă şi drone israeliene au început să bombardeze regiunea în timpul raidului.

Publicaţia israeliană Times of Israel a raportat că, după schimbul de focuri, echipa israeliană a reuşit să treacă peste gardul de frontieră sub acoperirea oferită de avioanele de luptă.

În timpul luptei, diverse comunităţi din sudul Israelului au susţinut că mai multe rachete au fost lansate din Gaza, una dintre ele lovind în câmp deschis, în timp ce altele ar fi fost interceptate de scutul de apărare antirachetă Domul de Fier, a precizat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

În prezent, situaţia din Fâşia Gaza este foarte tensionată, iar unii cetăţeni din sudul Israelului au afirmat pentru publicaţia Haaretz că schimbul de focuri “se asemăna cu un război”. Mai multe sirene pentru rachete au fost declanşate în sudul Israelului în timpul operaţiunilor militare israeliene.

De asemenea, este posibil ca luptele sporadice să continue să se amplifice în regiune după acest incident.

Incidentul de duminică a avut loc în condiţiile în care Israelul a mobilizat recent cea mai mare număr de tancuri şi transportoare blindate de personal începând cu 2014, într-o zonă de desfăşurare a forţelor militare de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza şi, potrivit site-ului Zero Hedge. Un război total pare să fie inevitabil după săptămâni de tensiuni amplificate cu Hamas.

Israelul ar fi pregătit să acţioneze, în condiţiile în care ministrul apărării, Avigdor Lieberman, a declarat Parlamentului israelian că el nu mai are „nicio alternativă” decât aceea de a lansa o acţiune militară împotriva militanţilor Hamas.

Într-un discurs recent susţinut în faţa parlamentarilor, Lieberman a ameninţat cu invadarea Gazei: „Războaiele sunt purtate doar atunci când nu există nicio alternativă şi acum nu există nicio alternativă”. De asemenea, el a indicat că va fi luată în considerare nici mai mult nici mai puţin decât „cea mai dură replică” la adresa grupării Hamas, în condiţiile în care Tel Aviv-ul „a epuizat toate celelalte opţiuni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe