Avioanele Kremlinului survolează Suedia, ţară nemembră a NATO

Avion de luptă rusesc Su-27.
Avion de luptă rusesc Su-27. (Captură Foto)

Două avioane militare ruseşti au fost zărite luni dimineaţă în apropierea insulei Gotland de lângă coasta Suediei la Marea Baltică. Tensiunile s-au amplificat între cele două naţiuni începând cu luna iunie, în urma discuţiilor dintre Suedia şi Finlanda în legătură cu aderarea la alianţa militară NATO, conform International Business Times.

Două avioane de luptă ruseşti Su-27 au fost observate de forţele aeriene suedeze în timpul unui zbor de rutină. Avioanele ruseşti nu au încălcat, tehnic, spaţiul aerian internaţional, a declarat Jesper Tengroth, secretar de presă al Forţelor Armate suedeze, adăugând totuşi că avioanele au atras atenţia armatei suedeze, a relatat ziarul The Local.

Suedia, o naţiune care a evitat deseori să intre în alianţele militare, a început să îşi reconsidere poziţia şi a participat în ultimele luni la exerciţii militare desfăşurate în regiune. Ca răspuns la potenţiala aderare a Suediei la NATO, ambasadorul rus în Stockholm a transmis o ameninţare uşor voalată în luna iunie.

“Rusia va trebui să recurgă la un răspuns de tipul militar şi să îşi reorienteze trupele şi rachete”, a declarat ambasadorul Viktor Tatarinstev într-un interviu cu un ziar local suedez. “Ţara care se alătură NATO trebuie să fie conştientă de riscurile la care se expune”.

În ultimele luni, Rusia şi-a intensificat prezenţa în Cercul Arctic şi în apropierea Mării Baltice, care se învecinează cu nordul Europei. În plus, Moscova a depus o cerere la ONU în luna august pentru a revendica 1,2 milioane de km pătraţi din zona Arctică. Armata rusă şi-a anunţat, de asemenea, intenţia de a cheltui 93 milioane de dolari pe un sistem complex de monitorizare ce va fi instalat în zona Arctică până în 2025.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că activitatea intensificată a ţării sale în regiune este un răspuns la prezenţa tot mai accentuată a NATO la graniţele ruseşti.

La rândul ei, Suedia şi-a mărit bugetul militar pentru perioada 2016 – 2020 cu 1,18 miliarde de dolari. “Acum vedem că se intensifică activitatea militară a Rusiei în regiune, atât în termeni ai volumului cât şi al conţinutului”, a scris luni ministrul suedez al Apărării Peter Hultqvist într-un ziar suedez, înainte de a avea loc incidentul cu cele două avioane ruseşti Su-27.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.