Oligarhul rus Deripaska demisionează din funcţia de şef al "imperiului" aluminiului

Miliardarul rus Oleg Deripaska.
Miliardarul rus Oleg Deripaska. (Getty Images)

Miliardarul Oleg Deripaska s-a retras din funcţia de şef al "imperiului" aluminiului rus Rusal la doar câteva zile după ce a fost implicat într-un scandal de corupţie şi a apărut pe lista americanilor ce cuprinde oligarhi care profită de legăturile lor cu Kremlinul.

Rusal şi compania mamă EN Group au anunţat demisia lui Deripaska şi alte câteva schimbări la nivelul conducerii în dimineaţa zilei de vineri.

Rusal nu a menţionat raportul de investigaţie publicat recent de liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care a precizat că Deripaska s-a întâlnit cu vicepremierul rus Serghei Prihodko pe iahtul său de lux.

Raportul lui Navalnîi din 8 februarie - care s-a bazat pe informaţii postate pe reţelele sociale şi fotografii furnizate de o femeie care a susţinut că a avut o anumită legătură cu Deripaska - a menţionat că întâlnirea ar fi făcut parte dintr-o presupusă campanie de influenţare a alegerilor prezidenţiale americane din 2016 şi este o dovadă suplimentară a corupţiei existente în cercurile Kremlinului.

Deripaska a negat faptul că ar fi încălcat legea şi a avertizat organizaţiile media să nu promoveze acuzaţiile “false” din raportul lui Navalnîi. Agenţia naţională rusă de reglementare a mass mediei, Rozkomnadzor, a blocat ulterior publicarea pe Internet a acestui raport.

Deripaska este unul dintre cei 96 de oligarhi ruşi incluşi în 30 ianuarie pe o listă a Departamentului Trezoreriei SUA şi identificaţi că au obţinut averi şi putere prin legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Trezoreria a susţinut că în viitorul apropiat va impune o nouă rundă de sancţiuni împotriva cetăţenilor ruşi de pe listă.

Anterior anunţului privind demisia lui Deripaska, publicaţia financiară rusească Kommersant a citat prezenţa oligarhului pe aşa-zisa listă asociată cu “Kremlinul” a Trezoreriei SUA ca motiv pentru care acesta intenţionează să demisioneze din funcţia deţinută la Rusal.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat în această săptămână reporterilor la Moscova că are îndoieli că Deripaska va demisiona din cauza includerii sale pe “lista Kremlinului”, deşi nu a negat total că oligarhul intenţionează să demisioneze, aşa cum raportează Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe