Kremlinul blochează o nouă anchetă marca Navalnîi. În ea apare Deripaska, un premier adjunct din umbră - Serghei Prikhodko - şi chiar numele Victoriei Nuland

Dacă aveţi 25 de minute, vizionaţi filmuleţul cu subtitrări în engleză. Lasă în urmă tot felul de întrebări
Oligarhul rus Oleg Deripaska
Oligarhul rus Oleg Deripaska (Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Autoritatea de reglementare a presei din Rusia a interzis publicarea materialelor unei investigaţii făcute de liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, care a expus o întâlnire între un miliardar rus şi un înalt oficial guvernamental pe un iaht.

Rozkomnadzor a hotărât că raportul de investigaţie privind legăturile dintre magnatul rus Oleg Deripaska şi un premier adjunct al Rusiei conţine "informaţii interzise" şi l-a plasat pe o listă de informaţii care nu pot fi distribuite în Rusia, a informat presa rusă pe 10 februarie.

Navalnîi a acuzat Kremlinul de "cenzurare" şi a cerut "diseminarea videoclipului cu investigaţia cât mai mult posibil", potrivit serviciului rus al RFE / RL.

Pe 9 februarie, serviciul rus al RFE / RL a declarat că a primit o notificare prin e-mail de la Rozkomnadzor, în care se afirma că investigaţia lui Navalnîi privind legăturile dintre Deripaska şi vicepremierul rus Serghei Prikhodko conţine materiale a căror diseminare în Rusia a fost interzisă.

Apariţia lui Serghei Prikhodko pe film este suficient de bizară - omul este un funcţionar din umbră al Rusiei de pe vremea lui Elţin - şi nimeni nu ştie exact cum a făcut de a rezistat până acum - dar, mai şocant, numele Victoriei Nuland.

Cel puţin un alt site de ştiri din Rusia, Mediazona, o sursă independentă de ştiri, a primit, de asemenea, o notificare similară de la Rozkomnadzor.

Ancheta lui Navalnîi, publicată pe 8 februarie pe site-ul său şi o versiune video pe youtube, se bazează în mare măsură pe contul social-media al unei femei care susţine că a avut o aventură cu Deripaska.

Femeia, care se numeşte Nastya Rybka, a postat mai multe videoclipuri în 2016, arătându-l Deripaska, pe iahtul său, conversaţii cu Prikhodko.

Navalnîi a citat înregistrări publice sugerând că Prikhodko a petrecut mai multe zile pe iaht şi a zburat de acolo cu avionul privat al lui Deripaska.

Fundaţia Navalnîi a publicat mai devreme documente care sugerează că Prikhodko, un vechi funcţionar public fără venituri semnificative, deţine un palat luxos în afara Moscovei.

Deripaska a respins raportul lui Navalnîi.

Într-o declaraţie din 9 februarie, Deripaska a negat că ar fi comis "acţiuni ilegale" şi a avertizat mass-media să nu difuzeze "aceste acuzaţii mincinoase".

Declaraţia lui Deripaska nu a precizat la ce acuzaţii se referă şi nici nu a negat că s-ar fi întâlnit cu Prikhodko pe iaht.

Un reprezentant nenumit a lui Deripaska a declarat agenţiei de ştiri Interfax pe 10 februarie că omul de afaceri a intentat un proces împotriva lui Rybka şi a unui om născut în Belarus, care se numeşte Alex Lesley, pentru că ar fi publicat detalii despre viaţa lui privată pe social media.

Navalnîi nu a fost citat în plângere, a spus reprezentantul.

Potrivit unui raport al AFP, investigaţia lui Navalnîi a primit peste 9 milioane de vizionări pe Youtube începând din 9 februarie.