Obama aprobă finanţarea Israelului cu 225 de milioane USD pentru Iron Dome

Barack Obama.
Barack Obama. (Sergey Guneev / Host Photo Agency via Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a semnat legea care oferă o finanţare suplimentară de 225 de milioane de dolari Israelului, pentru dezvoltarea sistemului de apărare anti-rachetă Iron Dome.

Sistemul de apărare a fost foarte eficient în timpul conflictelor actuale dintre Hamas şi Israel, interceptând sute de rachete îndreptate către oraşele israeliene. Oficialii israelieni au apreciat că sistemul are o eficienţă de până la 90%.

Statele Unite au oferit sute de milioane de dolari pentru Iron Dome, în trecut. Noul pachet este menit să completeze capabilităţile militare ale Israelului.

Congresul a aprobat banii săptămâna trecută, înainte ca parlamentarii să se retragă în vacanţa anuală de vară. Obama a semnat legea luni seară, în Biroul Oval, cu numai câţiva fotografi prezenţi.

În cadrul unei sesiuni maraton dedicată în mare parte adoptării legislaţiei privind imigraţia, Camera Reprezentaţilor a aprobat, vineri noapte, cu număr majoritar de voturi, finanţarea Israelului.

„Israelul este prietenul nostru şi inamicii Israelului sunt inamicii noştrii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentaţilor, John Boehner, la scurt timp după ce măsura a trecut de ultimul obstacol legislativ cu un vot de 395-8. Patru republicani şi patru democraţi au votat împotriva finanţării, iar alţi 29 de parlamentari s-au abţinut de la vot.

Nu au avut loc niciun fel de dezbateri pe tema proiectului de lege care trecuse de Senat, mai devreme în cursul zilei de vineri, cu unanimitate de voturi.

Israelul a cerut o finanţare suplimentară de 225 de milioane de dolari pentru proiectul Iron Dome, finanţat parţial de Statele Unite, care a protejat mai multe zeci, posibil sute, de vieţi. Iron Dome, care a interceptat sute de rachete în timpul Operaţiunii Protective Edge, rămâne notabil pentru costurile mari de operare care au fost în mare parte acoperite de Statele Unite.