DNA contestă eliberarea lui Năstase. Nu există dovezi că odată ieşit din închisoare, nu va repeta faptele

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Procurorii DNA nu sunt deloc mulţumiţi de decizia Judecătoriei Sectorului 4 care a hotărât, miercuri, că fostul premier Adrian Năstase, aflat în închisoare pentru corupţie, poate fi eliberat condiţionat, astfel că au contestat decizia la Tribunalul Bucureşti. DNA susţine că nu există dovezi că odată ieşit din închisoare, Năstase nu va repeta faptele care l-au băgat în închisoare, relatează B1.ro

Judecătoria Sectorului 4 a decis, la 23 iulie, că Adrian Năstase, poate fi eliberat condiţionat, unul din motivele expuse de judecători fiind că timpul petrecut în penitenciar a fost suficient pentru reeducarea acestuia. Procurorii anticorupţie au făcut recurs la Tribunalul Bucureşti argumentând că Năstase nu a avut merite deosebite în penitenciar, ci un comportament normal în concordanţă cu educaţia pe care acesta o are.

"La dosarul cauzei nu există dovezi temeinice de îndreptare a condamnatului, iar timpul executat din pedeapsă, nu este suficient pentru atingerea scopului acesteia, constând în asigurarea constrângerii necesare, ca urmare a încălcării legii prin săvârşirea de infracţiuni multiple şi grave de corupţie, în calitate de Prim Ministru al României ori de Preşedinte al unui partid politic, dar şi a formării unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept", reiese din contestaţia DNA în cazul eliberării condiţionate a lui Adrian Năstase.

Totodată, DNA susţine că raportul de evaluare care îl vizează pe fostul premier a fost realizat anterior acordării sporului de pedeapsă de şase luni, spor de pedeapsă care s-a impus pentru că acesta ar fi săvârşit fapte deosebit de grave în raport cu funcţiile deţinute în statul român.

Amintim că la 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca la sentinţa de patru ani de închisoare primiţi de fostul premier în urma contopirii pedepselor în dosarele Zambaccian şi Trofeul Calităţii să se adauge şase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât acesta va executa în final patru ani şi şase luni de închisoare. Năstase a executat deja un an şi trei luni, iar potrivit noului Cod Penal, persoanele de peste 60 de ani pot executa doar o treime din totalul pedepsei, în condiţiile în care condamnarea primită este mai mică de zece ani de închisoare.

Fostul prim-ministru a fost acuzat în dosarul "Zambaccian" că, în perioada 2002-2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de cca. 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Foloasele constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. Pe 6 ianuarie 2014, fostul premier a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii". El a fost închis pe 26 iunie 2012 şi eliberat pe 18 martie 2013, după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată de către Tribunalul Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne