Oazu Nantoi: Socialiştii se comportă premeditat, înaintează "condiţii" care blochează din start orice discuţii serioase cu Blocul ACUM

Oazu Nantoi, director de programe IPP, analist politic
Oazu Nantoi, director de programe IPP, analist politic (europalibera.org)

Cu toate că au invitat Blocul ACUM de câteva ori la discuţii pentru formarea unei coaliţii de guvernare, socialiştii se comportă, în opinia deputatul Oazu Nantoi, premeditat, înaintând în mod demonstrativ nişte „condiţii” care blochează din start orice discuţii serioase cu Blocul ACUM.

Folosind astfel de scenarii, Partidul Socialiştilor nu dă dovadă de originalitate, întrucât copiază Partidul Democrat, consideră Nantoi. PSRM a ales aceeaşi tactică – pe de o parte, vorbesc despre coalizare cu Blocul ACUM, iar pe de altă parte, exclud apriori orice fel de legături cu Partidul Democrat, astfel „socialiştii singuri lovesc în aceste eventuale, firave scenarii”.

Deşi întreaga formaţiune socialistă a mers într-o vizită oficială la Moscova unde se presupune că li s-ar fi sugerat scenarii cu privire la crearea unei majorităţi parlamentare, Nantoi a menţionat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că Blocul ACUM îi aşteaptă pe deputaţii PSRM să deoligarhizeze R. Moldova împreună.

Totodată, deputatul Blocului ACUM a adăugat că este devreme să se vorbească despre un eşec al discuţiilor dintre cele două formaţiuni. „Despre eşecul discuţiilor vom putea vorbi fie în cazul dizolvării Parlamentului, fie în cazul creării unei coaliţii tacite sau oficializate între socialişti şi Partidul Democrat”, a punctat Nantoi.

Menţionăm că socialiştii acuză Blocul ACUM de faptul că nu există încă o coaliţie de guvernare în Republica Moldova, afirmând că deputaţii Blocului ACUM ar fi dat dovadă de egoism în momentul în care nu au dorit să ia în considerare nimic din ceea ce au propus socialiştii.

În context, Nantoi a specificat că ar fi luat în serios declaraţiile socialiştilor dacă aceştia „ar fi luat o atitudine tranşantă faţă de acel pachet de legi pe care noi l-am înregistrat în Parlament şi pe care îl numim „deoligarhizare”, dar în realitate nu este vorba atât de deoligarhizare, cât de întoarcerea statului cetăţenilor şi restabilirea funcţionalităţii instituţiilor statului de drept”.

„Iată, această atitudine Partidul Socialiştilor deocamdată n-a formulat-o, se eschivează. Să vedem. Ceea ce se întâmplă ar putea fi interpretat şi ca războiul nervilor, şi circulă presupuneri precum că Partidul Socialiştilor încearcă să convingă Kremlinul că, din momentul în care lor li se dă apărarea noastră straşnică sau nu ştiu ce, apoi şi cu Partidul Democrat se poate de făcut coaliţie. E vorba de un târg provincial, dezgustător în situaţia în care cetăţenii continuă să fugă din Republica Moldova”, a conchis Oazu Nantoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe