PSRM crede că deţine „cheiţa de aur”. Valeriu Munteanu: „Cheiţa de aur” e la Blocul ACUM. Cu „cheiţa ruginită” a PSRM nu poţi aduce bani în RM

Invitaţia oficială a întregii formaţiuni PSRM la Moscova ar fi un mesaj important pe care ar vrea să-l transmită Kremlinul în primul rând membrilor PSRM, precum şi lui Igor Dodon care deşi a mers de câteva ori în Rusia, nu s-a întâlnit cu nimeni în mod oficial, consideră expertul Valeriu Paşa.
Valeriu Munteanu, fost ministru liberal al Mediului
Valeriu Munteanu, fost ministru liberal al Mediului (facebook.com)

În timpul vizitei în Federaţia Rusă, preşedinta Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, a acordat un interviu postului TV „Rusia 24”, în cadrul căruia a negat faptul că cei 35 de deputaţi socialişti nu se află la Moscova pentru a coordona o coaliţie, acuzându-i pe cei care fac astfel de declaraţii că nu „mai au despre ce vorbi. Mai bine ar coordona împreună cu noi această coaliţie”.

În timpul aceluiaşi interviu, Greceanîi s-a arătat nemulţumită de faptul că Blocul ACUM care a obţinut doar 26 de mandate „a decis că trebuie să deţină toată puterea, şi funcţia de preşedinte al Parlamentului, şi Guvernul, şi absolut totul”.

Fiind întrebată dacă cei din Blocul ACUM cer aceste funcţii „deoarece deţin „cheiţa de aur”, crezând astfel că „pot coaliza cu oricine”, lidera PSRM a afirmat că „Nu e chiar aşa. „Cheiţa de aur” mai degrabă e la noi, deoarece noi deţinem pachetul de blocaj de 35 de mandate”.

În opinia fostului deputat liberal, Valeriu Munteanu, Zianida Greceanîi nu a spus nimic important în acest interviu, realitatea aflându-se, de fapt, la Chişinău. Munteanu a mai adăugat că ar fi o iluzie să se creadă că exerciţiul pe care l-au făcut socialiştii la Moscova a fost doar vizită de curtoazie sau turism politic. „Nu, cu siguranţă”.

Specificând că Zinaida Greceanîi ar fi mai loială Moscovei decât Igor Dodon şi că Moscova are mai multă încredere în Greceanîi decât în Dodon, fostul deputat PL a punctat că „din păcate pentru Moldova, toate deciziile politice majore care au fost luate şi vor fi luate în continuare vor fi într-o ecuaţie foarte strânsă cu anumite decizii de la Moscova. Iar dacă cineva se iluzionează în ideea că s-ar putea aşeza la masă cu PSRM fără ca la un anumit moment să se trezească cu mâna Moscovei se înşală amarnic”.

În cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, Munteanu a ţinut să puncteze că cea mai mare problemă a Republicii Moldova este că a rămas fără bani. „PD ştie acest lucru, de aceea ei ştiu că „cheiţa de aur” cu adevărat este Blocul ACUM, întrucât poate deschide cancelariile europene şi aduce bani, ori cu o „cheiţă ruginită” cum este PSRM nu poţi să deschizi nicio cancelarie şi nu poţi să aduci bani în Republica Moldova, iar pentru următorii patru ani asta ar însemna probleme foarte mari”, a adăugat fostul deputat moldovean.

Susţinând opinia fostului liberal, expertul comunităţii Watchdog.md, Valeriu Paşa, a ţinut să sublinieze că tăcerea Partidului Democrat privind formarea coaliţiei de guvernare i se pare suspectă. Uneori partidele care se declară de opoziţie, atât Blocul ACUM cât şi PSRM se comportă de parcă Vlad Plahotniuc nu mai există, dar, a specificat expertul, e cam devreme să nu-l ia în calcul pe Vlad Plahotniuc.

Cât despre vizita socialiştilor la Moscova, Paşa o vede ca pe „un mesaj important pe care cred că vrea să-l transmită Moscova în primul rând membrilor PSRM, este faptul că fracţiunea PSRM este la Moscova, invitată oficial, iar Igor Dodon a fost de câteva ori la Mosocva şi cu el nu s-a întâlnit niemni oficial”.