Igor Volniţchi despre vizita PSRM la Moscova: Un mic instrument de presiune, nimic mai mult

Deputaţii socialişti nu au mers la Moscova pentru a-şi negocia poziţiile în perioada postelectorală, întrucât astfel de negocieri şi coordonări dacă au loc, cu siguranţă nu în asemenea format, în faţa a 35 de deputaţi, a subliniat jurnalistul.
Comentatorul şi jurnalistul Igor Volniţchi
Comentatorul şi jurnalistul Igor Volniţchi (europaliberă.org)

Vizita celor 35 de deputaţi socialişti la Moscova, chiar şi la invitaţia conducerii Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, este, în opinia jurnalistului şi comentatorului politic Igor Volniţchi, folosită de deputaţii PSRM pentru a pune o uşoară presiune pe celelalte partide parlamentare, a le face mai conciliante şi mai predispuse la compromis în cadrul discuţiilor ulterioare. „Doar un mic instrument de presiune şi nu cred că e vorba de ceva mai mult”.

Potrivit unui comunicat de presă al socialiştilor, la Moscova socialiştii au avut mai multe întrevederi, inclusiv cea a Zinaidei Greceanîi cu preşedintele Dumei, Veaceslav Volodin. În cadrul întrevederii, şefa PSRM a vorbit despre discriminarea limbii şi a presei ruse în Republica Moldova şi s-a pronunţat pentru participarea statului la proiectele integraţioniste eurasiatice. Pe de altă parte, socialiştii neagă faptul că au mers la Moscova pentru a li se sugera scenarii cu privire la viitoarea coaliţie de guvernare, notează Europa Liberă.

Volniţchi a mai specificat că nu se aşteaptă la un rezultat care să schimbe poziţia socialiştilor în raport cu cea declarată deja. Mai mult decât atât, jurnalistul este de părere că socialiştii, nici pe departe nu au mers la Moscova pentru a-şi negocia poziţiile în perioada postelectorală, pentru că „dacă astfel de negocieri, astfel de coordonări au loc, cu siguranţă nu în asemenea format, nu în faţa a 35 de deputaţi”.

Mai mult decât atât, jurnalistul consideră că prin intermediul acestei vizite la Moscova, socialiştii se gândesc doar la impresia pe care o va lăsa opiniei publice din Federaţia Rusă, pentru că celor din Blocul ACUM ei deja le-au expus oferta lor politică în situaţia concretă care s-a creat după alegeri.

„Cei din Blocul ACUM sunt într-o situaţie deloc de invidiat, pentru că electoratul lor este constituit din trei părţi – este electoratul unionist, este electoratul pro-european şi este electoratul anti-oligarhic. Sunt trei segmente distincte şi dacă unioniştii şi cei care pledează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova ar putea într-un fel înţelege acţiunile Blocului ACUM, care ar pune imediat capăt discuţiilor cu PSRM, atunci cei care reprezintă electoratul anti-oligarhic ar putea să nu înţeleagă acest lucru şi noi am văzut şi chiar s-a simţit o presiune oarecare după alegeri pe Blocul ACUM din partea acestei treimi a electoratului său, a exponenţilor acestei treimi, care au ieşit şi într-o conferinţă de presă, au mai transmis şi mesaje publice pe la televiziuni, pe Facebook, pe alte reţele de socializare şi aceasta a creat o presiune anume pe Blocul ACUM”, a declarat Igor Volniţchi în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Cât despre formarea unei coaliţii PD-PSRM, jurnalistul consideră că socialiştilor nu le este convenabilă o astfel de coaliţie şi orice încercare de a se apropia de democraţi ar putea doar să consolideze suspiciunea că între aceste fracţiuni ar exista nişte relaţii mai speciale, lucru care îi dezavantajează pe socialişti, mai ales în contextul unor alegeri anticipate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe