O nouă "MEGA-HOŢIE": Predoiu acuză afaceri necurate la Oil Terminal

Cătălin  Predoiu
Cătălin Predoiu (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu susţine, într-o postare pe Facebook, că executarea silită a OIL TERMINAL SA, administratorul celui mai mare terminal petrolier românesc la Marea Neagră, ar putea fi o stratagemă prin care Ponta pregăteşte o vânzare ieftină a acesteia unei companii chineze.

Strategia guvernului Ponta ar fi executarea silită, urmată apoi de o privatizare 'salvatoare' la un preţ de nimic, explică fostul ministru al Justiţiei.

"Ceva informaţii care mi-au parvenit, precum şi instinctul, îmi spun că se pregăteşte o nouă MEGA-HOŢIE: OIL TERMINAL. E o companie strategică de interes naţional. Metoda hoţiei e simplă: executare silită forţată şi abuzivă de către ANAF, privatizarea ca metodă de 'salvare', evident la un preţ scăzut, că doar vorbim de faliment, nu-i aşa? Şi, ca din întâmplare, cumpărarea ei de către o companie chineză sau cu capital chinezesc. Fără comisioane nelegale, bineînţeles. În cinstea vizitei Dr. Ponta în China!

Mă tot întreb, când o să lovească Adrian Năstase, înainte sau după înscrierea Dr. Ponta în cursa prezidenţială?", notează Predoiu.

OIL TERMINAL SA a primit, luni, din partea ANAF - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, somaţia numărul 1178474/2/18.08.2014, privind începerea executării silite. Statul reclamă în somaţia trimisă către OIL TERMINAL suma de 73.361.451 lei în temeiul unor titluri executorii emise de Biroul Vamal Constanţa în urmă cu 11 ani.

Reprezentanţii companiei susţin că executarea silită este abuzivă şi nelegală, cele 73 de milioane reclamate de fisc fiind achitate în urmă cu ani de zile de RAFO ONEŞTI, fapt consemnat în sentinţa civilă nr. 13189/14.08.2012 pronunţată de Judecătoria Constanţa.

"Nu am făcut-o până acum, dar nu se mai poate. Atrag atenţia autorităţilor statului că trebuie găsită o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme, care aduce mari prejudicii de imagine şi de funcţionare a Oil Terminal. Nu avem nici 1 leu datorii, nici măcar către clienţi. Plătim anual peste 10 milioane de euro la bugetul de stat, nu putem distruge o astfel de companie", a declarat directorul general Sorin Viorel.

La rândul său, liderul sindical Nicu Androne a declarat că "toată lumea, inclusiv din conducerea Oil Terminal ştie, dar nu are voie să spună": "Statul îşi dă cu dreptul în stângul, ca de obicei. Se urmăreşte falimentarea Oil Terminal şi privatizarea sa la un preţ foarte mic. Sindicaliştii de la Oil Terminal vor picheta în cursul săptămânii viitoare sediul Ministerului de Finanţe, dacă problema nu se va rezolva între timp", a mai anunţat Androne.

Oil Terminal SA Constanţa, unul dintre cele mai mari terminale din Sud-Estul Europei, este o societate cu capital majoritar de stat, care ocupă o poziţie strategică în zona Mării Negre, fiind cel mai important operator pe mare specializat în vehicularea ţiţeiului, produselor petroliere şi petrochimice lichide şi a altor produse şi materii prime în vederea importului, exportului şi tranzitului.

Reamintim că premierul Victor Ponta a manifestat o deschidere deosebită pentru parteneriatele cu China: de la reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă până la sisteme IT critice pentru siguranţa naţională, făcute în parteneriat cu compania chineză Huawei, companie ce a fost acuzată de spionaj în numeroase ţări.