Noul tanc rusesc Armata este “invizibil”, sustine producatorul acestuia

Tancul rusesc T-14 Armata prezentat cu ocazia Zilei Victoriei la Moscova în 9 mai 2015.
Tancul rusesc T-14 Armata prezentat cu ocazia Zilei Victoriei la Moscova în 9 mai 2015. (Captură Foto)

Noul tanc rusesc Armata nu este numai doar cel mai bun din lume, ci este şi invizibil pentru radare, a declarat vicedirectorul companiei care l-a produs, uralvagonzavod, într-un interviu cu postul de radio Ekho Mosky, conform Moscow Times.

“În esenţă, am făcut tancul invizibil”, a declarat Viaceslav Halitov, adăugând că diversele componente uşor detectabile ale tancului au fost plasate în interiorul acestuia pentru a masca cât mai bine semnătură termică – emisiile de căldură generate de tanc care sunt uşor de depistat de către echipamente optice speciale.

Rusia a prezentat tancul Armata cu mult tam-tam în luna mai cu ocazia paradei dedicate Zilei Victoriei, care a marcat 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Producătorii tancului şi presa rusă au susţinut că acesta nu are rival, fiind dotat şi cu un design modern.

Deja prezentat ca fiind extrem de distructiv, tancul a fost proiectat cu tehnologii speciale de tip stealth, a declarat Halitov. În particular, carcasa tancului conţine o vopsea specială radar-absorbantă şi materiale care o fac rezistentă la detectarea rapidă de către radare, a explicat el.

Dacă tancul este totuşi depistat, acesta este dotat cu un blindaj puternic şi sisteme de apărare electromagnetice care derutează proiectilele ghidate care se îndreaptă spre tanc – un tip de apărare cunoscut sub numele “softkill”. De asemenea, tancul dispune şi de un sistem de tip “hardkill” – dispozitive explozibile aşezate pe carcasa tancului care explodează înspre exterior pentru a distruge proiectilele ce atacă tancul.

Marele atu al tancului T-14 este turela, dotată cu o mitralieră teleghidată de 7,62 mm şi un tun principal de 125 mm, care nu trebuie manevrat de echipaj şi care este capabil să lanseze atât rachete teleghidate cât şi proiectile, conform ziarului Adevărul. Astfel, noua tehnologie permite menţinerea oamenilor în afara zonei periculoase. Dotat cu un motor de 1.500 cai-putere, T-14 poate atinge viteze de 90 de km/h.

Deşi compania uralvagonzavod s-a zbătut să promoveze caracteristicile noului său tanc – primul proiectat de Rusia de la prăbuşirea Uniunii Sovietice – totuşi încă nu a lansat o producţie în serie.

Primul lot de tancuri Armata a fost trimis armatei ruse pentru testare în acest an, iar acordurile de achiziţionare vor fi finalizate ulterior, în timp ce producţia în serie ar putea să înceapă în 2017 sau 2018. Preşedintele rus Vladimir Putin a promis că va cumpăra aproximativ 2.300 de tancuri noi pentru armata rusă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe