Rusia revendică oficial la ONU peste 1 milion de km pătraţi în zona Arctică

Spărgătorul rus de gheaţă Tor în portul Sabetta din Marea Kara, pe peninsula rusească Iamal din cercul Arctic, 16 aprilie 2015.
Spărgătorul rus de gheaţă Tor în portul Sabetta din Marea Kara, pe peninsula rusească Iamal din cercul Arctic, 16 aprilie 2015. (Captură Foto)

Ministerul rus de Externe a depus marţi o cerere la ONU pentru revendicarea a 1,2 milioane de km pătraţi din zona Arctică, la peste un deceniu după ce prima cerere de revendicare similară a fost respinsă.

Moscova a declarat că se aşteaptă ca această cerere să fie considerată o chestiune prioritară şi să fie evaluată cel târziu în această toamnă de către Commission on the Limits of the Continental Shelf a ONU.

Rusia a mai depus în 2001 la ONU o altă cerere de revendicare a teritoriului Arctic, dar aceasta a fost respinsă datorită unor dovezi ştiinţifice insuficiente.

Savanţii ruşi au susţinut revendicarea, declarând că Polul Nord face parte din continentul Eurasiatic.

Totuşi, de la respingerea cererii de către ONU, Moscova a organizat o serie de expediţii ştiinţifice de mare profil în zona Arctică pentru a colecta mai multe date.

Platforma continentală rusă, sau mai simplu Platforma Arctică, este formată din 3 platforme mai mici, separate: Platforma Barents, Platforma Mării Ciukotsk şi Platforma Siberiană.

Conform legii internaţionale, o ţară are drepturi economice exclusive asupra platformei sale continentale pe o rază de 370 km faţă de ţărmurile proprii.

În prezent, nicio ţară nu deţine teritoriile de la Polul Nord sau cercul Arctic pe care le înconjoară.

Cele cinci ţări care se învecinează cu zona Arctică sunt Rusia, Canada, Norvegia, Danemarca şi Statele Unite, toate urmărind să obţină o cantitate cât mai mare din bogatele resurse minerale, petroliere şi de gaz ale regiunii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe