Rusia dezvăluie noile tancuri modernizate T-14 înainte de Parada Victoriei

Tancul Armata T-14 dezvăluit de Moscova înaintea paradei din 9 mai
Tancul Armata T-14 dezvăluit de Moscova înaintea paradei din 9 mai (Wikimedia Commons)
Andrei Popescu
29.04.2015

Rusia a dezvăluit o nouă generaţie de tancuri, denumite “Armata T-14”, înainte de manifestaţiile ocazionate de Ziua Victoriei care vor avea loc pe 9 mai. Tancul se află pe lista celor mai noi echipamente militare ce vor fi prezentate la Parada ce marchează 70 de ani de la victoria din 1945 a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Marele atu al tancului T-14 este turela, dotată cu o mitralieră teleghidată de 7,62 mm şi un tun principal de 125 mm, care nu trebuie manevrat de echipaj şi care este capabil să lanseze atât rachete teleghidate cât şi proiectile, conform ziarului Adevărul. Astfel, noua tehnologie permite menţinerea oamenilor în afara zonei periculoase. Dotat cu un motor de 1.500 de cai-putere, T-14 poate atinge viteze de 90 de km/h.

În plus, tancul poate adăposti o echipă formată din 2 oameni care vor beneficia de o mai bună protecţie decât o oferă tancurile ruseşti existente, din moment ce echipajul se va afla într-o capsulă de securitate blindată, departe de tunul principal, a raportat BBC, citând presa locală.

“Noul echipament pentru comunicaţii va permite echipajului tancului să vadă întreaga situaţie tactică în timp real şi să comunice cu punctele de comandă şi cu alte unităţi militare”, a declarat un reprezentant al corporaţiei de stat Rostec pentru agenţia rusă de ştiri RT.

Noile echipamente electronice vor ajuta tancul să devină o parte a unei reţele mai largi, care include de asemenea şi drone, sisteme electronice de contramăsură şi dispozitive de urmărire. Proiectanţii tancului Armata T-14 au declarat că după detectarea unei ţinte, tancului îi va lua mai puţin de un minut pentru a transfera informaţia către echipajul responsabil de arme, conform Internaţional Business Times.

“Există un element numit timp de reacţie. Pentru tancurile americane şi germane acest timp este de 3 până la 4 secunde. Pentru vechile tancuri ruseşti este de 5 până la 6 secunde”, a susţinut Konstantin Sivkov, analist militar rus şi fost ofiţer al statului major. “Noile tancuri Armata vor avea un timp de reacţie mai rapid, cel mai probabil la egalitate cu maşinile americane şi germane”, a mai declarat acesta pentru RT.

Noul tanc rusesc este aşteptat să aibă o rază de tragere de peste 3,5 km. În timp ce vechile tancuri ruseşti au o rază de până la 2,50 km, tancurile moderne americane şi germane au o rază între 3 şi 3,50 km, a raportat RT.

Guvernul rus plănuieşte să producă aproximativ 2.300 de tancuri Armata T-14, începând cu anul 2020, pentru a înlocui tancurile ruseşti din era sovietică, a raportat BBC.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor