Noul cod fiscal al Guvernului Ponta, un cadou otrăvit - Gheorghe Ialomiţianu

Gheorghe Ialomiţianu
Gheorghe Ialomiţianu (Epoch Times România)

Deşi premierul Victor Ponta anunţă "cu surle şi trâmbiţe" mari reduceri de impozite în perioada 2016-2020, noul Cod fiscal gândit de Guvernul sau loveşte în IMM-uri şi în persoanele fizice cu venituri mici, susţine fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu.

Premierul evită să le spună românilor că întreprinderile mici şi mijlocii şi persoanele fizice cu venituri mici vor fi obligate să plătească impozite mai mărim afirmă deputatul liberal, arătând că IMM-urile vor plăti pe lângă cota de 3% pe cifra de afaceri şi o sumă fixă de 1.530 lei trimestrial, indiferent dacă obţin sau nu venituri.

"Această sumă reprezintă un impozit pe pierderi şi va fi plătită din buzunarele persoanelor care au avut curajul să înfiinţeze o întreprindere mică pentru a-şi întreţine familia." scrie deputatul PNL într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Deputatul opinează că noua povară fiscală, care nu are nicio legătură cu realităţile economice, va duce la dispariţia a câtorva mii de întreprinderi mici şi va lăsa multe familii fără o sursă de subzistenţă.

Gheorghe Ialomiţianu mai susţine că noul Cod fiscal va lovi şi în persoanele fizice care au în proprietate spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuit.

"Aceste persoane vor plăti un impozit local de peste 13 ori mai mare faţă impozitul plătit în prezent.", afirmă deputatul, adăugând că multe întreprinderi mici care închiriază spaţii de la persoanele fizice vor avea de ales fie să mărească preţurile pentru populaţie pentru a ignore această creştere de fiscalitate, fie să abandoneze definitiv activitatea, îngroşând rândul firmelor care intră în insolvenţă sau în faliment.

Guvernul Ponta pregăteşte majorări de impozite şi pentru persoanele fizice care deţin o locuinţă, mai arată deputatul PNL. Astfel, graţie lui Victor Ponta, persoanele fizice care deţin în proprietate o garsonieră sau un apartament cu două camere vor plăti un impozit dublu, chiar din anul 2016, afirmă deputatul PNL.

"Este clar faptul că Victor Ponta nu a abandonat politica fiscală care se bazează pe cadouri otrăvite oferite populaţiei. Astfel, orice reducere de taxe şi impozite pe care o anunţă şeful PSD ascunde majorări de impozite care atenuează practic toate efectele pozitive pe care ar trebui să le producă o relaxare a fiscalităţii." concluzionează Gheorghe Ialomiţianu.

Reamintim în context că săptămâna trecută, ministrul Darius Vâlcov a prezentat un proiect de cod fiscal care presupune reduceri spectaculoase de taxe, de la reducerea TVA până la reducerea accizelor pe carburanţi. Impactul bugetar brut negativ al măsurilor propuse de Guvern se va ridica în anul 2016 la 16,2 miliarde lei, iar net la 6,8 miliarde lei.

Potrivit opoziţiei, fiilosofia guvernului Ponta" este, în fapt, una de natură mai degrabă electorală decât economică, PSD încercând să demonstreze românilor, în perspectiva alegerilor din 2016, că a vrut să facă reduceri de taxe, însă nu au fost lăsaţi de liberali.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.