Cinci milioane de români sunt săraci. Guvernul vrea să aibă cu 400.000 mai puţini

(photos.com)

Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de veniturile prea mici, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani, reiese din proiectului Strategiei naţionale privind reducerea sărăciei, pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Potrivit sursei citate, în prezent în jur de 5 milioane de români sunt săraci iar obiectul Strategiei este reducerea numărului acestuia cu 400.000 până în 2020.

De asemenea, potrivit aceluiaşi document citat de Mediafax, o treime din populaţie nu-şi poate permite să achiziţioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Încă mai există copii care nu au mers niciodată la şcoală, un copil din doi este sărac, iar procentul tinerilor fără o educaţie adecvată este foarte ridicat.

Din strategia guvernamentală mai reiese că multe persoane sunt inactive sau neangajate formal iar şansele lor de a căpăta acces la piaţa muncii sunt foarte mici. Există inegalităţi şi în ceea ce priveşte acoperirea cu servicii medicale de bază, mai susţine Ministerul Muncii, susţinând nevoia unor măsuri de protecţie socială, incluziune socială etc.

Strategia guvernului vizează persoanele şi/sau familiile sărace ale căror venit anual este sub 60% din venitul mediu exprimat per echivalent adult, categorie care, în 2008, număra aproape cinci milioane de români şi propune, potrivit MMFPSPV un cadru conceptual bazat pe crearea de locuri de muncă, pe asigurarea unor oportunităţi pentru persoanele sărace şi promovarea egalităţii de şanse în sferele economice şi sociale pentru grupuri vulnerabile.

Iniţiatorii proiectului propun ca Guvernul (care ar putea fi schimbat după alegerile din 2016 n.r.) să implementeze măsuri menite să dezvolte capacitatea de generare de venituri a celor mai săraci 4,8 milioane de români, pentru ca veniturile acestora să crească mai repede decât venitul mediu.

"Acest lucru înseamnă dezvoltarea aptitudinilor, a educaţiei şi experienţei pe piaţa forţei de muncă a celor săraci din punct de vedere al venitului, creşterea ratei de ocupare a acestui segment al populaţiei, şi implementarea unor măsuri care ar spori plăţile relative pentru grupul ţintă. O abordare similară se aplică celorlalte active ale gospodăriilor sărace, cum ar fi terenul şi animalele. În mod complementar, am propus ca Guvernul să vizeze reducerea sărăciei printr-o alocare mai amplă şi mai specifică a cheltuielilor cu protecţia socială pentru segmentul cel mai sărac al populaţiei", se arată în proiect.

Teorie versus practică

Dacă în plan conceptual Guvernul vizează reducerea numărului de săraci cu 400.000, în plan concret, opoziţia îl acuză pe premierul Ponta că utilizează banii tăiaţi de la investiţii - motorul creşterii economice şi a generării de locuri de muncă - pentru a supravieţui la guvernare.

Investiţiile publice efectuate în ultimele luni ale anului sunt de doar 24,4 miliarde lei, reprezentând 62,5% din prevederile bugetare din acest an, iar tăierea investiţiilor publice din anul în curs a avut efecte devastatoare asupra locurilor de muncă din sectorul privat, mii de firme din sectorul construcţiilor intrând în insolvenţă sau în faliment, susţine fostul ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, deputat PDL.

În condiţiile în care unul din cinci români este sărac, Victor Ponta a luat totuşi sute de milioane de la investiţii pentru a face în luna decembrie cadouri baronilor PSD, asigurându-şi supravieţuirea la guvernare, mai acuză deputatul PDL, după ce în penultima şedinţă de guvern din an, Guvernul a alocat peste 316 milioane de lei din Fondul de rezervă unor administraţii locale, cei mai mulţi bani ajungând în localităţile unde Ponta a obţinut scoruri peste Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale.

De asemenea, potrivit fostului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, din proiectul de buget pe 2015 rezultă că în 2014, Guvernul Ponta a produs 50.000 de şomeri. În atari circumstanţe, cu bani de investiţii pe sponci dar cu şomaj din plin, rămâne un mister cum scoate guvernul Ponta din sărăcie 400.000 de români.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie