"România a probat că nu poate produce foarte mulţi oameni politici valoroşi" - Traian Băsescu

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Ieşit "să-şi apere mandatul", după ce în ultima vreme a fost intens atacat în presă, fostul preşedinte Traian Băsescu a abordat luni seara, în cadrul unui interviu acordat TVR, subiectul legilor electorale, dezbătute actualmente în Parlament.

În contextul recentelor declaraţii ale fostului ministru Gabriel Sandu, care a susţinut că a băgat milioane de euro în campania PDL (motiv pentru care a luat mită pentru a mai recupera din pierderi) fostul preşedinte a opinat că, până când partidele nu vor fi finanţate transparent, nu se va termina cu corupţia.

"Primul lucru care trebuie făcut e legat de legea finanţării partidelor. Campaniile electorale trebuiesc finanţate pentru partidele parlamentare de la buget, pe un criteriu. Numai atunci va exista control", a declarat Băsescu, citat de Hotnews.

"Vă asigur că e mai ieftin pentru români să finanţăm o dată la patru ani alegerile din buget, şi dăm pentru fiecare candidat bani pentru 5 afişe, le pui unde vrei", a mai adăugat preşedintele, după ce în prealabil a criticat lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte costurile campaniilor lui Ponta şi Iohannis.

„Campaniile electorale trebuie finanţate de bugetul de stat. Numai atunci va exista control. Am văzut campanii prezidenţiale anul trecut. Am văzut o campanie unde nu găseai loc să pui un chibrit de bannerele nici ale lui Iohannis, nici ale lui Ponta. Să aflăm cu stupoare că au costat doar un milion."

Şeful statului a mai adăugat că în ceea ce priveşte finanţarea partidelor politice, trebuie schimbată legea uninominală, "eu aş sugera să se aibă în vedere referendumul, pentru că nu vor trece de Curtea Constituţională".

Fostul preşedinte a mai adăugat că este în favoarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, pentru revenirea la vot indirect la Consiliul Judeţean şi ca legislativul să aibă 300 de parlamentari, respectiv 200 de deputaţi şi 100 de senatori

"România a probat că nu poate produce foarte mulţi oameni politici valoroşi. Eu cred că această naţiune poate da 300 de politicieni buni", a declarat Băsescu.

Reamintim în context că, în această perioadă, Comisia parlamentară de Cod Electoral dezbate legile electorale, în baza cărora se vor desfăşura alegerile în 2016.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne