Norvegia, insula care a eliminat timpul. "Vom deveni prima zonă free-time din lume"

Locuitorii din Sommarøy au făcut cerere la Oslo să-i libereze formal de orare. "Aici este întotdeauna zi şi noi acţionăm în consecinţă". Toate ceasurile vor fi agăţate de un pod.
Podul din insula Sommarøy, Norvegia
Podul din insula Sommarøy, Norvegia (screenshot tramite foto Jøran Mikkelsen Visit Norway)

Timpul nu poate fi controlat, dar limbile ceasului da. Şi dacă este întotdeauna vară, atunci este mai bine să se profite de ea şi să se elimine ceasurile. Aceasta este exact ceea ce au decis aproximativ 300 de locuitori ai insulei Sommarøy, din nordul Norvegiei: să "elimine" timpul.

Având în vedere poziţia sa dincolo de cercul arctic, Soarele nu apune niciodată în 69 de zile consecutive, între 18 mai şi 26 iulie, iar iarna este de fapt o singură noapte lungă care lasă insula în întuneric din noiembrie până în ianuarie. Din acest motiv, de-a lungul generaţiilor, locuitorii au învăţat să se bucure de vară cât mai mult posibil, fără să acorde prea multă atenţie calculării tradiţionale a orelor. Acum, vor să facă totul oficial declarând Sommarøy, literalmente, "insula de vară", prima "free-time zone" din lume, potrivit celor relatate de către radiodifuzorul public norvegian NRK (Øysamfunn vil kvitte seg med tiden: – Klokken skaper bare stress).

Implicaţii juridice

Decizia a fost luată în timpul unei şedinţe a locuitorilor din West Tromsø, în care au fost strânse semnături în favoarea iniţiativei. Liderul campaniei, Kjell Ove Hveding, a înaintat apoi petiţia parlamentului din Oslo, care va trebui acum să analizeze implicaţiile juridice şi practice ale proiectului şi apoi să se pronunţe definitiv. Între timp, locuitorii insulei continuă să trăiască în felul lor: pescuitul şi turismul, principalele activităţi, nu sunt legate de vreun orar. Şi dacă “free-time zone” se aprobă, ei speră să extindă flexibilitatea peste tot, permiţând deschiderea magazinelor în orice moment, şcolile pot avea libertatea de a alege când să ţină lecţii, ziua lucrătoare poate să fie cât mai flexibilă, etc.. "Aici este întotdeauna zi şi noi acţionăm în consecinţă - spune Hveding într-un comunicat publicat de CNN - la ora 2 dimineaţa copiii încă se joacă, unele persoane îşi revopsesc casa sau îşi taie gazonul, tinerii merg să alerge sau să înoate".

Această iniţiativă constă şi în faptul ca turiştii care ajung pe insulă să îşi lase ceasurile pe un pod care o separă de restul municipalităţii din care face parte, Tromsø. În timp ce în alte părţi ale lumii podurile sunt umplute cu lacăte, acest pod va purta ceasuri. Astfel, se deconectează de compromisul orar.

Hveding a subliniat că pentru mulţi dintre locuitori a avea acest acord în scris nu este altceva decât formalizarea unui lucru pe care l-au practicat "generaţie după generaţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură