Rusia lansează un nou spărgător de gheaţă pentru a domina Arctica

Antarctica
Antarctica (Pixabay.com)

Rusia a lansat un spărgător de gheaţă cu propulsie nucleară, pe măsură ce îşi consolidează poziţia în Oceanul Arctic, cu scopul de a câştiga de pe urma potenţialului său comercial tot mai mare, potrivit RFE/RL.

La o ceremonie de lansare ce a avut loc sâmbătă în Sankt Petersburg, o serie de oficiali au sărbătorit nava Ural, cea de-a treia navă dintr-un proiect de întărire a flotei ruseşti cu unele dintre cele mai mari şi mai puternice spărgătoare de gheaţă construite vreodată.

“Acestea sunt navele noii generaţii de spărgătoare de gheaţă în care ne punem speranţele pentru explorarea Rutei Mării Nordului”, a afirmat vicepremierul rus Iuri Borisov în timpul ceremoniei.

Topirea gheţii în regiunea Arctică începe să ofere un acces tot mai mare la o parte din ultimele resurse încă nedescoperite de petrol şi gaze naturale ale planetei, precum şi la depozite masive de zinc, fier şi metale rare. Astfel, statele din apropiere, precum şi puteri mondiale precum China, se grăbesc acum să revendice teritoriul sau să îşi amplifice prezenţa în regiune.

Moscova este prinsă într-o cursă cu rivalii Canada, SUA, Norvegia şi China pentru a domina zona Arctică printr-un coridor care se întinde din Murmansk spre Strâmtoarea Bering, în apropiereea Alaskăi, o rută mai rapidă pentru transporturile maritime de mărfuri din Asia spre Europa.

Celelalte două spărgătoare de gheaţă ale Rusiei din Proiectul 22220 se numesc Arktika (Arctica) şi Sibir (Siberia).

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că flota din care face parte spărgătorul de gheaţă Arktika ar putea include 13 nave sau mai multe până în 2035.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe