Competiţia pentru resursele din zona Arctică se amplifică. Rusia vrea să-şi extindă prezenţa în regiune

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Liderul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi va amplifica în mod dramatic prezenţa în regiunea Arctică prin construirea de noi porturi şi alte structuri şi extinderea flotei de spărgătoare de gheaţă, pe fondul intensificării competiţiei pentru resursele naturale din regiune, potrivit RFE/RL.

Putin a declarat liderilor Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei la Forumul Arctic Internaţional din Sankt Petersburg, în 9 aprilie, că acţiunile Rusiei vor ajuta la creşterea de patru ori a nivelului transporturilor de mărfuri pe ruta maritimă arctică.

“Aceasta este o sarcină realistă, bine calculată şi concretă. Trebuie să facem ruta maritimă nordică sigură şi fezabilă din punct de vedere comercial”, a adăugat el.

Subţierea gheţii polare în regiunea Arctică oferă noi oportunităţi de explorare a resurselor şi dezvoltarea unor noi linii de transport maritim, astfel încât este de aşteptat ca Rusia, SUA, Canada, Danemarca şi Norvegia să se angajeze într-o competiţie pentru jurisdicţie în regiune.

Putin şi-a stabilit ca obiectiv creşterea cantităţii mărfurilor transportate pe această linie maritimă la 80 milioane de tone metrice până în 2025, de la cele 20 milioane de tone transportate în 2018, majoritatea lor cu nave sub pavilion rusesc.

Rusia, singura ţară ce deţine o flotă de spărgătoare de gheaţă, intenţionează să îşi extindă inventarul curent de patru nave cu propulsie nucleară la un total de nouă până în 2035, a adăugat liderul de la Kremlin. De asemenea, ţara are şi patru spărgătoare de gheaţă nenucleare.

Preşedintele rus a declarat că invită companii străine să investească în proiectele de extindere a infrastructurii de-a lungul rutei arctice de transport maritim ce se întinde din Murmansk până în Peninsula Kamceatka.

“Luăm în considerare crearea ... unor condiţii preferenţiale pentru companiile care lucrează în mediul arctic provocator”, a afirmat el.

Forumul are loc pe fondul temerilor altor ţări în ceea ce priveşte programul militar rusesc de modernizare a unei serii de baze militare construite în regiune în perioada sovietică şi crearea a unui nou comandament rusesc în regiunea Arctică.

Premierul norvegian, Erna Solberg, a cerut naţiunilor să respecte legea internaţională în demersurile lor în regiune pentru a se menţine condiţii paşnice.

“Respectarea legislaţiei internaţionale şi a cooperării regionale sunt elemente de bază pentru asigurarea păcii şi stabilităţii dincolo de frontiere”, a declarat ea la forum.

În 2017, Jim Mattis, la acea vreme secretar al Apărării al Statelor Unite, a observat comasarea rusească şi a declarat că “America trebuie să îşi îmbunătăţească rolul în zona Arctică”.

“Regiunea Arctică este un teren strategic cheie. Rusia ia măsuri agresive pentru a-şi amplifica prezenţa acolo. Voi prioritiza dezvoltarea unei strategii integrate pentru zona Arctică”, a susţinut Mattis, care a demisionat din acea funcţie la sfârşitul anului trecut.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apărat comasarea militară rusă la forumul din Sankt Petersburg, declarând: “Nu ameninţăm pe nimeni”.“Ne asigurăm capabilităţile de apărare suficiente, ţinând cont de situaţia politică şi militară din jurul graniţelor noastre”, a adăugat Lavrov.

Forumul de două zile se încheie miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe