Norvegia critică Rusia pentru subminarea semnalelor GPS

Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen
Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen (Getty Images)

Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin de infiltrare în sistemele GPS ale Norvegiei şi a cerut Moscovei să recunoască faptul că a provocat haos în cadrul traficului aerian.

Bakke-Jensen a criticat Moscova pentru subminarea repetată a semnalelor GPS în regiunile norvegiene Finnmark şi Troms în timpul exerciţiilor militare ale NATO de anul trecut, precum Trident Juncture, care a avut loc la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie. Ministrul a lansat criticile săptămâna trecută, la o conferinţă a ministerelor Apărării rus şi norvegian, ce a avut loc la Oslo, furnizând date electronice pentru susţinerea acuzaţiilor, potrivit Express.co.uk.

Îm comentariile cu Barents Observer, el a afirmat: “Recunoaştem dreptul Rusiei de a-şi exersa şi pregăti capabilităţile, dar nu este acceptabil ca acest tip de activitate să afecteze securitatea în spaţiul aerian al Norvegiei”. În noiembrie 2018, atât Norvegia, cât şi Finlanda au acuzat Rusia că a interferat în mod intenţionat cu sistemele GPS, lucru care a provocat haos în zborurile civile peste Atlantic.

De asemenea, Bakke-Jensen a declarat joia trecută reporterilor că Rusia “ne-a cerut dovezi. Le-am oferit dovezi. Rusia a susţinut ‘Vă mulţumim şi vom reveni după ce experţii noştri revizuiesc dovezile’. Un astfel de răspuns din partea Rusiei este un lucru pozitiv”.

Între timp, ministrul norvegian de Externe, Ine Eriksen Soreide, a precizat pentru Barents Observer în luna februarie: “Ne-am adus contribuţia furnizând date aşa cum a cerut Rusia. Le-am dat acele date şi aşteptăm răspunsul. Acum avem un dialog”.

După conferinţă, Norvegia şi Rusia au precizat că “problemele privind relaţiile militare bilaterale şi forţele armate ale celor două state din nord” au fost discutate “constructiv”, potrivit comunicatelor de presă publicate după întâlnirea respectivă.

Relaţiile dintre Moscova şi Oslo s-au deteriorat de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Secretarul de stat norvegian Audun Halvorsen a publicat o declaraţie la câteva ore după întâlnirea de la nivel ministerial, afirmând: “În 18 martie se împlinesc 5 ani de când Rusia a anexat ilegal Crimeea şi Sevastopol. Norvegia condamnă din nou anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia şi cere acesteia să o anuleze. Pentru Norvegia este foarte important ca relaţia dintre state să fie administrată potrivit legislaţiei internaţionale”.

În noiembrie 2018 a fost lansat în Norvegia cel mai mare exerciţiu militar al NATO, pe fondul amplificării tensiunilor dintre Rusia şi Occident. Exerciţiul a implicat peste 50.000 de soldaţi din 31 de ţări, inclusiv 29 de membri ai alianţei militare vestice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe