Noaptea Albă a Filmului Românesc în Bucureşti şi Cluj-Napoca - 19 septembrie

Maia Morgenstern
Maia Morgenstern (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
06.09.2014

În Bucureşti şi Cluj-Napoca va avea loc pe 19 septembrie evenimentul Noaptea Albă a Filmului Românesc, în care se vor proiectă pelicule precum "Balanţa" de Lucian Pintilie şi "Sunt o babă comunistă" de Stere Gulea, informează organizatorii.

La cea de-a cincea ediţie a evenimentului care are loc în acest an, spectatorii vor putea viziona producţii recent lansate pe marile ecrane, care s-au bucurat de succes la public, filme clasice din cinematografia românească, precum şi documentare originale şi cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2014.

Cinefilii vor putea viziona "#Selfie" de Cristina Iacob, în care trei liceene, în loc să se pregătească pentru cel mai important examen din viaţa lor, decid să plece la mare şi să uite de şcoală, iar trei tineri pe care îi întâlnesc pe litoral sunt foarte dispuşi să le ajute.

La Secţiunea Panorama 2013 sunt proiectate cele mai apreciate titluri ale anului 2013, printre care filmul lui Stere Gulea "Sunt o babă comunistă", avându-i ca protagonişti pe Marian Râlea şi Luminiţa Gheorghiu, precum şi ecranizarea binecunoscutei nuvele "Domnişoara Christina", în regia lui Alexandru Maftei. Se vor mai difuza filmele "Funeralii fericite", de Horaţiu Mălăele, şi "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, care a luat premiul Gopo pentru cel mai bun debut în 2014.

La Secţiunea filme documentare, cinefilii vor putea viziona "Afacerea Tănase" de Ionuţ Teianu, de "City Tour", în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, precum şi "Bucureşti, unde eşti?" de Vlad Petri.

Amatorii de filme clasice se vor putea bucura de două titluri intrate în patrimoniu, semnate de regizorul Lucian Pintilie - "Balanţa", pentru care Maia Morgenstern a fost premiată în 1993 de Academia de Film Europeană, şi "Niki Ardelean, colonel în rezervă", în care joacă Victor Rebengiuc.

Evenimentul Noaptea Albă a Filmului Românesc doreşte să ofere publicului ocazia să petreacă o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, care să fie pe toate gusturile. La ediţiile precedente, filmele au fost vizionate de numeroşi iubitori de film, ceea ce a arătat că acest eveniment reprezintă una dintre campaniile cele mai de succes de promovare a cinematografiei româneşti.

În Bucureşti, spectatorii sunt aşteptaţi la proiecţiile de film programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvira Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român - Studioul Horia Bernea, MNTR Open Air, Dianei 4, J'ai Bistrot şi Parcul Tineretului.

Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul www.romfilmpromotion.ro şi pe pagina oficială de Facebook www.facebook.com/NoapteaAlba.

Evenimentul Noaptea Albă a Filmului Românesc este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Primăriei Municipiului Bucureşti, prin ArCub - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor