New York Times susţine că administraţia SUA ar dori să îl înlocuiască pe Tillerson. Trump neagă

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Emmanuel Dunand—AFP/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump ia în considerare înlocuirea secretarului său de stat Rex Tillerson, conform unei ştiri publicate de ziarul american New York Times.

Articolul detaliază un plan dezvoltat de John Kelly, şeful personalului Casei Albe, în baza căruia Tillerson ar urma să fie înlocuit cu directorul CIA Mike Pompeo, şi nu cu ambasadorul ONU Nikki Haley.

Senatorul Tom Cotton, conform surselor, îl va înlocui pe Pompeo la cârma CIA.

Reputaţia lui Tillerson s-a schimbat de când a fost numit în poziţia de secretar de stat, în timp ce s-a chinuit să menţină o relaţie cu preşedintele. Diplomaţi de carieră şi jurnalişti l-au criticat pentru “eviscerarea” Departamentului de Stat.

Rapoartele care au susţinut că Tillerson l-a descris pe Trump ca pe un “dobitoc” nu au ajutat.

Dar, liderul american a negat informaţiile publicate de New York Times, susţinând că e vorba de “ştiri false”.

„E aici, Rex este aici”, le-a declarat Trump ziariştilor în timpul unei întâlniri cu prinţul moştenitor al Bahreinului.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a administraţiei SUA, Sarah Sanders, a declarat: „Nu există anunţuri de făcut în acest moment. Tillerson continuă să conducă Departamentul de Stat şi întregul guvern este concentrat pe finalul acestui prim an incredibil de reuşit al administraţiei Trump”.

În calitate de fost director general al Exxon-Mobil, Tillerson a fost un candidat mai puţin cotat pentru funcţia de secretar de stat care, însă, a provocat o surpriză establishmentul când Trump l-a ales pe el.

Majoritatea diplomaţilor de carieră şi a politicienilor concentraţi pe scena externă au fost înfuriaţi de încercările lui Tillerson de a reorganiza Departamentul. Aliaţii lui Trump l-au văzut în scurt timp ca un oficial cu o “energie joasă” care a cheltuit mai mult timp încercând să îşi protejeze propria imagine în loc să articuleze agenda lui Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe