Ultimul test al rachetelor nord coreene sperie SUA: poate lovi oriunde pe teritoriul american

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Testul de rachetă balistică desfăşurat ieri de Coreea de Nord a fost diferit: potrivit unei analize preliminare a Pentagonului, a fost o Rachetă Balistică Intercontinentală (ICBM) care, aparent, a zburat timp de 50 de minute, pe o traiectorie foarte înaltă ce a ajuns la 4.500 km deasupra Pământului (de zece ori mai înaltă decât orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale a NASA), înainte să coboare la o distanţă de aproximativ 1.000 km de locul lansării, prăbuşindu-se în largul coastei de vest a Japoniei.

Dacă aceste date sunt corecte, atunci aceasta este cea mai puternică rachetă ICBM testată până acum de Coreea de Nord. Mai mult, rampa de lansare mobilă părea să fie pregătită pentru a testa noi capabilităţi şi pentru a demonstra că Phenianul va putea lovi înapoi în cazul oricărui atac preventiv lansat împotriva regimului.

“Racheta a fost lansată din Sain Ni, Coreea de Nord, şi a călătorit aproximativ 1.000 de km înainte să se prăbuşească în Marea Japoniei, în interiorul zonei economice exclusive a Japoniei. Lucrăm cu partenerii noştri la evaluarea mai detaliată a operaţiunii”, a declarat colonelul Robert Manning, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Lansarea, care a avut loc după o pauză de peste două luni în testările de rachete nord-coreene, este îngrijorătoare dintr-un motiv puternic: conform secretarului american al Apărării, James Mattis, racheta ICBM nord-coreeană “a urcat, sincer, mai sus ca în oricare test anterior” şi “Coreea de Nord poate, de fapt, să fie o ameninţare oriunde în lume”. Acest lucru a fost confirmat de analistul în rachete nord-coreene, Shea Cotton, care l-a citat pe David Wright, autorul Allthings Nuclear, care a precizat pentru BBC că estimările iniţiale ale testului rachetei ICBM arată că Phenianul poate acum să lovească New York şi Washington DC.

Întrebarea care este pe buzele tuturor este cum a reuşit Coreea de Nord să dezvolte o rachetă balistică intercontinentală atât de avasantă?

Nu se ştie ce încărcătură a transportat racheta, dar ţinând cont de creşterea razei de acţiune pare să fi transportat un focos foarte uşor. Dacă este adevărat, acest lucru înseamnă că nu va fi capabilă să transporte un focos nuclear pe această distanţă lungă, deoarece un astfel de focos ar fi mult mai greu.

Acum se pune întrebarea: ce a vrut să spună preşedintele american Donald Trump, când marţi seară, răspunzând la o întrebare privind modul în care va răspunde SUA la testul ICBM, el a declarat că “ne vom ocupa de problemă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe