Banda din Shanghai la butoane: Presa chineză susţine că Trump este un eşec

Donald Trump
Donald Trump (Ralph Freso/Getty Images)

Mass media chineză de stat a publicat joi un articol în care l-a ridiculizat pe preşedintele Donald Trump ca fiind un eşec din punct de vedere al eforturilor sale de a ţine în frâu Coreea de Nord cu presiune militară, economică şi diplomatică.

Ziarul în limba engleză Global Times a publicat un raport privind cel mai recent test efectuat de Kim Jong-un asupra unei rachete balistice intercontinentale Hwasong-15, care a susţinut printre altele:

Este corect să spunem că politica SUA în privinţa Coreei de Nord a eşuat şi la fel a făcut-o şi preşedintele Donald Trump. Au existat momente când Washingtonul a avut iniţiativa, totuşi a omis cerinţele Phenianului pentru securitate şi a pierdut oportunităţi pentru a denucleariza Peninsula Coreeană prin mijloace paşnice. Trump a amplificat presiunea asupra Coreei de Nord la momentul greşit, ducând tensiunile în Peninsulă aproape de nivelul maxim şi lăsând puţin spaţiu pentru manevre diplomatice.

Deşi SUA a cerut o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, comunitatea internaţională a rămas fără pârghii împotriva Coreei de Nord. Phenianul a câştigat o încredere imensă de această dată, aşadar condamnarea venită din partea Consiliului de Securitate şi posibilele noi sancţiuni nu reprezintă mare lucru.

Articolul a mai susţinut că „atitudinea belicoasă [a preşedintelui] nu este mai mult decât un tigru de hârtie”. Şi, în timp ce a criticat de asemenea Coreea Nord, articolul a sugerat în mare parte că a sosit momentul ca lumea să accepte regimul comunist nord-coreean ca o putere nucleară.

Articolul nu a fost publicat în ediţia printată a ziarului şi, de atunci, a fost dat jos de pe website, sugerând că ar fi deranjat conducerea chineză. Miercuri după amiază, reprezentanta SUA la ONU, Nikki Haley, a fost în special dură în privinţa Chinei şi a refuzului acesteia de a suspenda livrările de petrol către regimul lui Kim.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe