Banda din Shanghai la butoane: Presa chineză susţine că Trump este un eşec

Donald Trump
Donald Trump (Ralph Freso/Getty Images)

Mass media chineză de stat a publicat joi un articol în care l-a ridiculizat pe preşedintele Donald Trump ca fiind un eşec din punct de vedere al eforturilor sale de a ţine în frâu Coreea de Nord cu presiune militară, economică şi diplomatică.

Ziarul în limba engleză Global Times a publicat un raport privind cel mai recent test efectuat de Kim Jong-un asupra unei rachete balistice intercontinentale Hwasong-15, care a susţinut printre altele:

Este corect să spunem că politica SUA în privinţa Coreei de Nord a eşuat şi la fel a făcut-o şi preşedintele Donald Trump. Au existat momente când Washingtonul a avut iniţiativa, totuşi a omis cerinţele Phenianului pentru securitate şi a pierdut oportunităţi pentru a denucleariza Peninsula Coreeană prin mijloace paşnice. Trump a amplificat presiunea asupra Coreei de Nord la momentul greşit, ducând tensiunile în Peninsulă aproape de nivelul maxim şi lăsând puţin spaţiu pentru manevre diplomatice.

Deşi SUA a cerut o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, comunitatea internaţională a rămas fără pârghii împotriva Coreei de Nord. Phenianul a câştigat o încredere imensă de această dată, aşadar condamnarea venită din partea Consiliului de Securitate şi posibilele noi sancţiuni nu reprezintă mare lucru.

Articolul a mai susţinut că „atitudinea belicoasă [a preşedintelui] nu este mai mult decât un tigru de hârtie”. Şi, în timp ce a criticat de asemenea Coreea Nord, articolul a sugerat în mare parte că a sosit momentul ca lumea să accepte regimul comunist nord-coreean ca o putere nucleară.

Articolul nu a fost publicat în ediţia printată a ziarului şi, de atunci, a fost dat jos de pe website, sugerând că ar fi deranjat conducerea chineză. Miercuri după amiază, reprezentanta SUA la ONU, Nikki Haley, a fost în special dură în privinţa Chinei şi a refuzului acesteia de a suspenda livrările de petrol către regimul lui Kim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe