Nepalul vrea să interzică alpinismul amator pe Muntele Everest

Reglementările propuse de oficialităţile din Nepal ar interzice accesul celor care anterior nu au escaladat un munte de cel puţin 6.500 de metri.
Un Sherpa nepalez adunând gunoaie la 8000 de metri într-o expediţie de salubrizare a Everest-ului - strângând echipament şi resturi lăsate în urmă de alpinişti - dar şi cadavre, mai 2010
 
Un Sherpa nepalez adunând gunoaie la 8000 de metri într-o expediţie de salubrizare a Everest-ului - strângând echipament şi resturi lăsate în urmă de alpinişti - dar şi cadavre, mai 2010   (NAMGYAL SHERPA/AFP/Getty Images)

Alpiniştilor începători ar putea să le fie în curând interzisă căţărarea pe Muntele Everest, potrivit proiectului întocmit de oficialităţile nepaleze, care încearcă astfel rezolvarea problemelor de siguranţă şi supraaglomerare.

Propunerile, care implică, de asemenea, interzicerea accesului alpiniştilor cu handicap şi în vârstă pe munte, au fost făcute după ce 18 persoane au murit în luna aprilie anul trecut, într-o tabără de bază pe Everest, într-o avalanşă care a fost declanşată de cutremurul devastator din Nepal.

Planurile ar putea provoca acuzaţii de discriminare împotriva oficialilor din Nepal, şi ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra sursei majore de venituri pentru o ţară săracă, ce generează profituri de milioane de dolari din vânzarea permiselor de alpinism.

Escaladarea celui mai înalt vârf din lume (de 8850 m) este o atracţie majoră pentru alpinişti, dar în ultimii ani s-a înregistrat o creştere a novicilor care se bazează foarte mult pe ghizi.

Reglementările propuse ar interzice accesul celor care anterior nu au escaladat un munte de cel puţin 6.500 de metri, potrivit AFP, care l-a citat pe şeful departamentului de turism, Govinda Karki.

Oficialii au fost citaţi, de asemenea, spunând că încercă să limiteze accesul pe cele mai înalte vârfuri din Himalaya doar pentru alpiniştii care au vârsta cuprinsă între 18 ani şi 75 ani. În prezent, persoanele sub vârsta de 16 ani nu au voie să urce pe Everest, dar nu există nicio limită superioară de vârstă.

În luna septembrie, alpinista japoneză Junko Tabei, care în 1975 a devenit prima femeie care a urcat pe Everest, a declarat că supraaglomerarea pe munte a cauzat probleme de mediu.

"Cu cât este mai mare numărul alpiniştilor, cu atât se măreşte numărul deşeurilor umane şi al gunoaielor care sunt lăsate pe munte", a declarat aceasta.

Puţini dintre cei care au vizitat Everestul în acest an au încercat să urce pe munte după avalanşă.

În anii anteriori, sute de "alpinişti turişti" au încercat să urce pe Everest, cauzând îngrijorarea alpiniştilor cu experienţă.

Muntele continuă să fie un punct de atracţie aproape mistic pentru mulţi dintre cei care au nu au experienţă de căţărare serioasă.

Filmul "Everest", un thriller în care joacă actorii Jake Gyllenhaal şi Josh Brolin, ce prezintă un grup de alpinişti prins de un viscol îngrozitor, a urcat în topul celor mai vizionate filme din America de Nord.

Biroul de Externe şi Commonwealth recomandă în prezent încetarea tuturor călătoriilor în Everest, cu excepţia celor esenţiale, ceea ce a dus la frustrarea operatorilor de turism.