"Muntele ucigaş" din Pakistan, evitat de turişti după un an de la atacul terorist

Vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m, situat la capătul vestic al munţilor Himalaya
Vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m, situat la capătul vestic al munţilor Himalaya (ZULFIKAR ALI / AFP / Getty Images)

În iunie 2013, zece alpinişti au fost ucişi împreună cu ghidul lor pe muntele Nanga Parbat din nordul Pakistanului, într-un atac care a fost revendicat ulterior de Mişcarea Talibanilor din Pakistan. Printre turiştii care au căzut pradă agresiunii teroriste erau ruşi, ucraineni şi chinezi.

Nanga Parbat este cunoscut şi ca "Muntele ucigaş" datorită numărului de alpinişti care şi-au pierdut viaţa încercând să ajungă în vârf, dar acum nimeni nu se mai referă la el cu acest apelativ, deoarece stârneşte amintiri dureroase legate de uciderea celor 10 turişti străini şi a ghidului lor.

Escaladarea acestui munte, care se află la capătul vestic al Munţilor Himalaya şi este cel mai proeminent masiv muntos de pe glob, atrăgea mulţi turişti până anul trecut, însă acesta este ocolit în prezent, fapt ce are un impact negativ asupra economiei şi a veniturilor localnicilor, potrivit jurnaliştilor de la AFP, citaţi de Mediafax.

"Nu pregătim nimic, doar facem curat şi aşteptăm turiştii", a mărturisit Ahmed Ali Khan, bucătar şef la un restaurant din zonă. "De obicei restaurantele pregătesc mâncare, şi când turiştii sosesc, sunt serviţi în 20 de minute. Aici, turiştii sunt nevoiţi să aştepte aproape o oră. Aşa cum noi aşteptăm turiştii, uitându-ne la ceas. E o nebunie să trebuiască să aştepţi un turist ca şi când ai aştepta un iubit", a mai adăugat bucătarul îngrijorat.

Vârful Nanga Parbat, cu o altitudine de 8.125 de metri, este, ca înălţime, al nouălea vârf de pe Terra şi al doilea din Pakistan. Nanga Parbat înseamnă "Muntele Golaş" în limba localnicilor. Dintre piscurile de peste 8.000 de metri, acesta este considerat de alpinişti ca fiind cel mai greu de escaladat.

Comparativ cu Muntele Everest, este foarte dificil de escaladat din cauza pantelor abrupte şi a pericolului avalanşelor, care au condus la zeci de accidente mortale. Posibilitatea de a-ţi pierde viaţa la escaladarea acestui munte este considerată de trei ori mai mare decât cea pentru Everest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură