Everestul s-a mişcat cu peste 2,54 cm spre sud-vest după cutremurul de pământ din Nepal

Avalanşă la tabăra de bază de ep Muntele Everest, 25 aprilie 2014. Incidentul a produs peste 17 morţi printre alpinişti
Avalanşă la tabăra de bază de ep Muntele Everest, 25 aprilie 2014. Incidentul a produs peste 17 morţi printre alpinişti (Captură youtube)

Incredibila energie dezlănţuită de cutremurul de pământ de magnitudine 7,8 care a lovit Nepalul în 25 aprilie a deplasat Everestul cu peste 2,54 cm, conform website-ului Live Science.

Mişcarea a fost un mic pas înapoi pentru munte, care alunecă spre nord-est la o rată de 3,81 cm pe an. Muntele se înalţă de asemenea cu 0,25 cm pe an. Această mişcare este cauzată de coliziunea lentă a plăcilor tectonice Indiană şi Eurasiatică, un proces care împinge solul în sus.

Dar deplasarea Everestului în timpul cutremurului de pământ este o nimica toată comparativ cu modificarea regiunilor din jurul capitalei nepaleze Kathmandu în timpul acelei catastrofe naturale.

“Everestul este oarecum o distragere de la întreaga poveste”, a declarat Richard Briggs, geolog la Observatorul Geologic din SUA (USGS) din Golden, Colorado.

În apropiere de Kathmandu, cutremurul de pământ a deplasat terenul cu aproximativ un metru, conform datelor preliminare oferite de satelitul european Sentinel-1A. Pagubele provocate de cutremur au acoperit peste 14.000 de km pătraţi şi peste 8.000 de oameni au murit.

Cutremurul de pământ a deformat solul, a declarat Briggs pentru Live Science. Zonele situate deasupra faliei deplasate, unde stresul coliziunii continentale a cedat în cele din urmă, au împins în sus. Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu, în jurul capitalei Kathmandu. Între timp, mai la nord, în spatele faliei mişcătoare, pământul s-a surpat brusc.

Datele preliminare oferite de satelitul Sentinal-1A au sugerat că Everestul a scăzut cu 2,54 cm în timpul cutremurului, dar presa chineză a raportat că nu a avut loc o pierdere în înălţimea muntelui. Lăsând la o parte vârful Everest, munţii Himalaya au fost în mod categoric afectaţi, a declarat Briggs, care a adăugat: “Pe o întindere de aproximativ 90 de km, la nord de Kathmandu, munţii [Himalaya] au scăzut semnificativ.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.