NASA avertizează: pată solară mare se aliniază cu Pământul

Imagine a soarelui capturată cu satelitul NASA.
Imagine a soarelui capturată cu satelitul NASA. (NASA.)

NASA avertizează că o nouă pată solară, care provoacă explozii puternice de clasa X, a început să se deplaseze spre o poziţie direct îndreptată către Terra.

O lovitură directă asupra Pământului, din partea unei explozii solare din clasa-X a cauzat întreruperi majore – sau chiar distrugeri – reţelei de electricitate, care este deja foarte vulnerabilă, cât şi infrastructurii civile, care este dependentă de reţeaua de electricitate pentru a funcţiona.

NASA a declarat că perioada în care Terra poate fi lovită de fasciculele încărcate provenite de la pata AR 2151, ar putea dura câteva săptămâni.

Erupţiile care au atras atenţia experţilor spaţiali au început săptămâna trecută printr-o erupţie solară de grad M5,6, care este de 10 ori mai slabă decât o explozie din clasa-X.

Exploziile din clasa-X sunt cele mai puternice explozii solare. Cea mai puţin intensă explozie este cea din clasa C. Iar exploziile din clasa M au o intensitate medie.

”Exploziile solare sunt izbucniri puternice de radiaţii”, explică purtătorul de cuvânt al NASA, Karen Fox. ”Radiaţiile dăunătoare provocate de o explozie nu pot trece prin atmosfera Pământului pentru a afecta fizic oamenii. Totuşi, când sunt destul de intense, acestea pot deranja atmosfera în stratul în care se află sateliţii GPS şi de comunicaţii”.

Unele dintre aceste explozii, care provin de pe suprafaţa Soarelui pot avea o dimensiune de cel puţin 14 ori mai mare decât a Pământului.

NASA şi Fundaţia Naţională de Ştiinţă a estimat că o lovitură directă din partea unei explozii din clasa X, va costa Statele Unite până la 2 trilioane de dolari în primul an şi va ucide 90% din populaţia americană din cauza blocării serviciilor, foametei şi a bolilor.

Explozia AR 2151 a fost detectată prima oară duminică de Observatorul de Dinamică Solară al NASA şi de Observatorul Solar Heliosferic, sau SOHO, o agenţie comună a NASA şi European Space.

Soarele trece printr-un ciclu de 11 ani, care la punctul său critic este denumit de ”maxim”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură