Misterul celor "Şapte pământuri colorate". Locul magic unde nisipul "se plimbă" (video)

Roşu, maro, violet, verde, albastru închis, albastru deschis şi galben: acestea sunt cele şapte culori alese de natură pentru a colora dunele din insula Mauritius. Înconjurate de vegetaţie, par a fi vopsite, iar culorile se schimbă în funcţie de momentul zilei şi de lumina soarelui.

"Şapte pământuri colorate" de Chamarel, Mauritius
"Şapte pământuri colorate" de Chamarel, Mauritius (captură video)

Un adevărat paradis pe pământ, cele "Şapte pământuri colorate" Chamarel, sunt situate în sud-vestul insulei Mauritius, în districtul Riviere Noire. Numite şi "Terres de couleurs" aceste dune formate din nisip şi roci, vopsite în roşu, maro, violet, verde, albastru închis, albastru deschis şi galben ocupă o suprafaţă de aproximativ 7.500 de metri pătraţi şi sunt înconjurate de vegetaţie, aceasta fiind o dovadă în plus că natura este bizară şi inexplicabilă.

Care este cauza acestui caleidoscop de culori?

Fenomenul varietăţii cromatice este atribuit răcirii, la temperaturi diferite şi în diferite momente temporale, a rocilor vulcanice, descompuse şi erodate. Rocile, împreună cu argila, de-a lungul secolelor, au dus la formarea nisipului care, din cauza cantiăţilor mari de fier şi aluminiu şi a oxidării acestora, căpătă culori predominante cum ar fi roşu-antracit şi albastru-violet.

Deci, o explicaţie ştiinţifică există, dar un văl de mister continuă să plutească în jurul fenomenului. Dunele prezintă o altă caracteristică particulară: nisipurile Chamarel au capacitatea să se depoziteze formând straturi de culori definite care, deşi amestecate de vânt, după numai câteva ore se reasamblează magic, revin la forma iniţială, oferind desene impresionante. Lumina soarelui, mai ales dimineaţa devreme şi la apusul soarelui, fac restul, oferind peisaje uluitoare.

O curiozitate: numele de Chamarel, vine de la proprietarul terenului pe care se află "Terres de couleurs": Charles de Chazal de Chamarel.