Ostatici ai urşilor polari - coşmarul a cinci oameni de ştiinţă într-o insulă din Arctic

Urşi polari
Urşi polari (Courtesy of Alan Wilson)

Prizonieri pe o insulă din Oceanul Arctic şi înconjuraţi de urşi - aceasta este situaţia în care s-au aflat cinci oameni de ştiinţă ruşi de la staţia meteo Troinoi, la nord de Siberia. Conform agenţiei oficiale de ştiri TASS, zece urşi adulţi şi câţiva pui au înconjurat staţia în care locuiesc cercetătorii.

Cei cinci locuitori ai staţiei meteo, dintre care două cupluri căsătorit, ar fi rămas, de aproape două săptămâni, fără rachete de semnalizare cu ajutorul cărora să alunge prădătorii. Din fericire, nava amiral a flotei de cercetare polară Akademik Treişnikov, care se afla pe această rută, a fost în măsură să furnizeze rachete de semnalizare, sirene şi câteva focuri de armă. În condiţii normale, ajutoarele ar fi ajuns numai după o lună, şi nu s-ar fi putut face nimic pentru oamenii de ştiinţă.

Vadim Plotnikov, unul dintre cercetători, a explicat pentru TASS situaţia: "Un urs polar s-a campat sub ferestrele staţiei de sâmbătă seară. Este periculos să ieşi şi suntem lipsiţi de mijloacele necesare pentru a speria prădătorii", a spus el, adăugând: "A trebuit să oprim unele dintre activităţile meteorologice, iar la 31 august un urs a ucis unul dintre cei doi câini. Din acea zi nimeni nu a mai părăsit staţia".

Plotnikov a întrerupt legătura cu un strigăt de ajutor explicit: "Livrarea de rachete de pe continent va necesita fonduri substanţiale, dar avem nevoie de ajutor". Din fericire, datorită sosirii navei Akademik Treişnikov în zonă, cei cinci oameni de ştiinţă nu au avut parte de o pedeapsă cu "închisoarea" forţată de cel puţin o lună.

Nu este prima dată când are loc un "asediu" de acest tip. "Este o situaţie pe care am mai experimentat-o în trecut - a explicat Vasili Şevcenko, responsabilul reţelei de monitorizare meteo - insulele Troinoi reprezintă habitatul natural al urşilor polari şi diverşi oameni de ştiinţă lucrează aici de ceva timp". Animalele vor părăsi insula în căutarea hranei la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lui noiembrie, când apele aflate cel mai aproape de coastă vor îngheţa, a adăugat acesta.

Specie protejată

Ursul polar, cel mai mare carnivor din lume, a fost introdus pe lista animalelor pe cale de dispariţie, în Rusia vânătoarea sa fiind interzisă din 1956. Se estimează că populaţia actuală oscilează între 20 şi 50 de mii de exemplare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Life & Style