Uimitoare cascadă de lavă din vulcanul Kilauea (video)

Cercetătorii de la Observatorul Vulcanilor din Hawaii (United States Geological Survey) au postat un video care arată scurgerea râului de magmă din vulcanul Kilauea, Hawaii, în Oceanul Pacific.

Cascadă de lavă
Cascadă de lavă (USGS)

Explozia violentă de material vulcanic din vulcanul Kilauea, care aruncă în aer cenuşă şi abur, face ca zona să nu fie adecvată pentru observarea de activităţi geologice.

Kilauea, aflat în Parcul Naţional al Vulcanilor din Hawai, este unul dintre cei mai activi vulcani ai lumii şi oferă savanţilor date importante despre naşterea insulelor hawaiene, şi vizitatorilor privelişti vulcanice dramatice.

Dar observarea atentă a activităţii geologice a acestui vulcan a devenit o sarcină periculoasă. După descoperirea unei fisuri într-o stâncă deasupra mării, geologii au tras un semnal de alarmă revelând că situl este foarte instabil, deoarece a fost construit pe fragmente de lavă neconsolidată şi nisip, fără să se pună la socoteală şi faptul că temperatura în acest loc este mai mare de 200°C.

Informaţiile au fost furnizate de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (acronim, USGS, în engleză United States Geological Survey), o agenţie ştiinţifică a guvernului Statelor Unite ale Americii. Oamenii de ştiinţă de la USGS studiază aspectul geografic şi geologic al Statelor Unite, resursele sale naturale şi pericolele naturale care o ameninţă.

Vulcanul bazaltic Kilauea se află în activitate continuă din luna ianuarie 1983, iar în 1990 a şters un întreg cartier de pe suprafaţa pământului. Craterul său are 15km lungime şi 10km lăţime. Kilauea, care în limba locală polineziană înseamnă "norul de fum care iese", este cel mai activ dintre cei cinci vulcani care formează insula.

Parcul Naţional al Vulcanilor din Hawaii

Parcul Naţional al Vulcanilor din Hawai, înfiinţat în 1916, este un parc naţional din SUA localizat în insula Hawai. Este rezultatul a sute de mii de ani de activitate vulcanică, migraţie şi evoluţie - procese ce au luat o mică parte din ocean şi au acoperit-o cu ecosisteme unice şi complexe, cu o cultură distinctă. Parcul cuprinde diverse ecosisteme ce variază de la nivelul mării până în cel mai înalt punct de uscat, vârful vulcanului Mauna Loa (4.170m).

Peste jumătate din parc este sălbatic şi pune la dispoziţia vizitatorilor plimbări neobişnuite şi posibilităţi de campare. În semn de recunoaştere a valorilor naturale remarcabile, Parcul Naţional al Vulcanilor din Hawaii a fost desemnat rezervaţie internaţională a biosferei în 1980 şi sit al patrimoniului mondial în 1987.

Este vizitat anual de aproape două milioane de turişti şi încă de la început a contribuit cu aproape 30 milioane euro la economia Statelor Unite ale Americii.