Mişcarea Politică UNIREA: Guvernarea s-a folosit de pandemia de coronavirus şi a recurs la acţiuni de acaparare a puterii

După trista experienţă de mafiotizare a Republicii Moldova de către Plahotniuc, statul nu trebuie să ajungă să fie capturat de Dodon, Ţurcan şi Rusia, consideră MPU.
Igor Dodon şi Ion Chicu
Igor Dodon şi Ion Chicu (gov.md)
Maria Maevschi
06.05.2020

Mişcarea Politică UNIREA (MPU) constată degradarea situaţiei politice din Republica Moldova, care a ajuns, din nou în situaţia că cetăţenii nu au suveranitate, făcând referire aici la art. 2, alin. 1, din Constituţia RM. Mai mult decât atât, MPU consideră că guvernarea s-a folosit de pandemia de coronavirus, gestionată în cel mai prost mod posibil, a declarat starea de urgenţă în RM şi a recurs ulterior la acţiuni de acaparare a puterii şi exercitare a acesteia în nume propriu, precum şi în numele Federaţiei Ruse.

„Refuzând în mod neîntemeiat sau mimând lipsa de importanţă a ajutoarelor financiare din partea UE, FMI şi SUA (care sunt de ordinul miliardelor de Euro şi Dolari în ultimii 30 de ani), regimul Dodon încearcă să lege financiar RM printr-un cordon ombilical de Rusia, prin aşa-numitul credit de 200 milioane Euro, care oricând se poate transforma în 2 miliarde sau 20 de miliarde, având prevederea garantoare prin acest acord, a oricăror împrumuturi private dintre părţi”, se arată într-un comunicat de presă al Partidului Liberal.

Totodată, membrii MPU au ţinut să amintească despre laundromatul rusesc care are la bază forma unor plasamente şi împrumuturi private de bani din Rusia în Moldova, care prin hotărâri judecătoreşti inventate au fost scoase în zone off-shore, iar actualul acord de credit reprezintă, de fapt, un cec în alb oferit Rusiei pe care poate fi scrisă orice sumă, ca prin aceasta să aibă loc falimentarea Republicii Moldova, oricând şi de oricâte ori va fi nevoie.

În acest context, Mişcarea Politică UNIREA a ţinut să se refere şi la atacul furibund asupra Curţii Constituţionale (CC) declanşat de către Dodon şi acoliţii săi după destituirea din funcţia de preşedinte la CC a fostului deputat socialist Vladimir Ţurcan, agent de influenţă al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, la fel ca şi Dodon.

„Ţurcan a fost demis ca urmare a prostiei şi poftei nemărginite de laudă a lui Dodon, care a divulgat în presă, modul în care votează judecătorii la CC, după ce a primit această informaţie la telefon, de la Ţurcan, ceea ce reprezintă o încălcare fragrantă a art. 17, alin. b), din Legea nr. 317 din 1994, cu privire la Curtea Constituţională. Trebuie menţionat că Ţurcan a pierdut definitiv funcţia de Preşedinte al CC şi nu poate fi restabilit”, se mai arată în comunicat.

Totodată, MPU a ţinut să explice că promovarea cu orice preţ a creditului rusesc, şantajul cu neplata pensiilor şi a salariilor, atacul asupra CC, intimidarea şi filarea magistraţilor CC, încercarea ilegală de a-l restabili pe Ţurcan în funcţia de preşedinte, prin intermediul Curţii de Apel sau în orice alt mod, sunt elemente ale uzurpării puterii de stat.

Mişcarea Politică UNIREA condamnă degradarea nepermisă a situaţiei politice din Moldova şi atenţionează că uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. După trista experienţă de mafiotizare a RM prin Plahotniuc, statul, în niciun caz, nu poate şi nu trebuie să ajungă să fie capturat de Dodon, Ţurcan şi Rusia, consideră MPU.

„Mişcarea Politică UNIREA va chema la acţiuni stradale de protest, în cazul în care vor continua presiunile asupra Curţii Constituţionale”, a scris MPU în încheiere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor