Vasile Năstase solicită Procuraturii Generale să investigheze procesul scoaterii cerealelor din RM sub aspectul trădării de patrie

Lan de grâu. (Sean Gallup / Getty Images)
Maria Maevschi
06.05.2020

Exportul de cereale, inclusiv, de grâu, din Republica Moldova în momentul în care calamităţile naturale pun în pericol real securitatea alimentară a statului, continuă să fie un subiect extrem de important pe agenda deputaţilor Platformei DA, afirmă parlamentarul Vasile Năstase.

În acest sens, Vasile Năstase a expediat o interpelare Procuraturii Generale prin care informează cu privire la situaţia în care la ora actuală are loc o scoatere masivă a grâului din Moldova sub acoperirea politică a unor structuri pro-ruse.

Mai mult decât atât, deputatul Platformei DA solicită oamenilor legii să investigheze prin prisma prevederilor art. 191, Cod Penal, dacă sunt delapidate rezervele de stat de cereale şi dacă persoanele responsabile de păstrarea şi inventarierea rezervei de stat de cereale au comis abuzuri la prezentarea informaţiilor despre stocurile reale de cereale (prin prisma art. 327, Cod penal – abuzul de putere sau abuzul de serviciu; art. 332 Cod penal – falsul în acte publice etc.).

Parlamentarul de la Chişinău mai solicită să se verifice dacă de exportul de cereale în această perioadă s-au ocupat companiile „Rusagroprim” şi „Bizagro”, cine le protejează, dacă actele permisive s-au eliberat fără încălcări şi dacă procesul de scoatere masivă a cerealelor din ţară se realizează intenţionat în dauna securităţii statului (prin prisma prevederilor art. 337 Cod penal – trădarea de patrie).

Potrivit unui comunicat de presă al Platformei DA, Vasile Năstase s-a adresat cu o interpelare şi directorului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Sergiu Burduja, căruia îi solicită informaţii privind exporturile de cereale din perioada 15.07.2019 - 04.05.2020 pe categoriile grâu alimentar, grâu furajer, grâu ecologic, grâu pentru seminţe, precum şi lista companiilor care au exportat produsele nominalizate, cantităţile care au fost exportate, inclusiv lista ţărilor în care s-au făcut exporturile respective.

Pe de altă parte, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că În această etapă certificate pentru exportul de grâu, cereale de grupa întâi, din Republica Moldova practic nu se eliberează.

„Ministerul Agriculturii dă asigurări că rezerve sunt, adică nu vom muri de foame dacă vorbim de grâu şi porumb, exporturile au fost parţial şi în ultimul timp total sistate, de aceea grâul pe care îl avem rămâne în ţară, ne ajung aceste rezerve până la roada nouă”, a declarat Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor