Ministrul Justiţiei: Gestul lui Ciorbea de a deschide poarta penalilor spre Guvern, normal

În timp ce zeci de mii de cetăţeni au semnat o petiţie prin care îi cer lui Ciorbea să renunţe la titlul de Avocat al Poporului, ministrul Justiţiei susţine că gestul lui Ciorbea de a ataca la CCR legea care le interzice condamnaţilor penal să fie miniştri e unul absolut normal.
Florin Iordache(PSD),
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Coautor al Marţei Negre, actualul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a susţinut vineri că gestul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de a sesiza CCR în legătură cu Legea care i-a blocat lui Dragnea - titular de condamnarea la închisoare cu suspendare - accesul la funcţia de premier, este unul normal, având argumente legale, relatează Agerpres.

Mai mult, în contextul în care seful statului a criticat, prin purtătorul său de cuvânt, decizia lui Ciorbea, pe motiv că ar putea deschide poarta condamnaţilor penal să ne conducă, Iordache a declarat că purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, nu are de ce să fie "agitată" cu privire la acest subiect.

"Gestul Avocatului Poporului mi se pare un gest normal pentru că, din câte ştiu eu, dacă Avocatul Poporului, în legea care îl vizează, constată că există încălcări este obligat să sesizare Curtea Constituţională. În acelaşi timp, am văzut şi eu că purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale e foarte agitat. Nu cred că are de ce să fie agitată, atâta timp cât dacă Avocatul Poporului constată că o lege este neconstituţională este un drept normal şi legal. Decizia pe care o va lua CCR şi apoi va fi transpusă în lege în Parlament este o decizie normală şi trebuie respectată", a declarat Iordache, înainte de a participa la şedinţa de constituire a CSM.

Întrebat dacă argumentele prezentate de Ciorbea chiar sunt "beton", aşa cum a a susţinut Avocatul Poporului, Iordache a susţinut că acestea sunt legale.

"Sunt nişte argumente legale, din punctul meu de vedere. Eu aştept decizia CCR şi aceea este decizia care trebuie să fie apoi aplicată în lege", a conchis el.

Reamintim că Avocatul Poporului a atacat joi, la CCR, legea care le interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern. În urma acestui gest al lui Ciorbea, Iohannis s-a arătat indignat şi surprins "de rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreşte să devină util noii majorităţi politice".

Societatea civilă a reacţionat şi ea, peste 61.000 de persoane semnând o petiţie prin care îi cer lui Ciorbea să plece din post.