Ministrul de Externe al Marii Britanii: "UE acaparează luarea deciziilor"

Secretarul britanic de stat pentru afaceri externe, William Hague
Secretarul britanic de stat pentru afaceri externe, William Hague (BEN STANSALL / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
24.10.2012

Marea Britanie este din ce în ce mai dezamăgită de Uniunea Europeană, pe care o vede ca pe o "maşină care acaparează luarea deciziilor", a declarat marţi ministrul de Externe al Marii Britanii într-un comentariu pregătit, potrivit unui raport Reuters.

"Oamenii simt că UE este un proces într-o singură direcţie, o maşină mare care acaparează luarea deciziilor de la parlamentele naţionale", a declarat William Hague, în textul unui discurs ce urma sa fie rostit ulterior la Berlin.

Criticile la adresa Europei sunt unele dintre cele mai puternice care au fost exprimate de un ministru britanic în ultimele luni.

Este posibil ca ele să tensioneze şi mai mult relaţiile deja proaste dintre Marea Britanie şi brokerii de putere din cadrul UE, Germania fiind din ce în ce mai iritată de instinctele izolaţioniste ale prim-ministrului britanic David Cameron şi ale majorităţii parlamentarilor săi conservatori.

Cameron este presat să ia înapoi anumite competenţe din mâna UE sau chiar să retragă Marea Britanie din blocul celor 27 de membri, din cauză că un sentiment anti-Europa creşte în rândul multora dintre legislatorii din partidul său.

El a declarat că intenţionează să negocieze o "nouă înţelegere" cu UE, care urmăreşte o integrare mai mare ca răspuns la criza datoriilor din zona euro, dar Cameron respinge opţiunea retragerii complete, având în vedere că aproape jumătate din comerţul Marii Britanii implică ţările UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor