Londra se pregăteşte de cea mai importantă evaluare a relaţiilor cu UE

Secretarul de Externe britanic William Hague, la Ministerul de Externe şi biroul Commonwealth-ului din centrul Londrei. (Kerim Okten / Getty Images)
Epoch Times România
23.10.2012

Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, este hotărât să avertizeze că parlamentele naţionale trebuie să aibă un rol sporit în procesul de luare a deciziilor în UE, într-un moment în care acesta se pregăteşte de cea mai importantă evaluare a guvernului britanic cu privire la relaţiile dintre ţara sa şi blocul comunitar, relatează Financial Times (FT).

În primul său discurs în calitate de ministru de externe dedicat relaţiilor Marii Britanii cu UE, Hague va declara marţi la Berlin că Marea Britanie nu doreşte să se amestece în deciziile membrilor eurozonei cu privire la viitoarea structură a monedei unice.

Pe de altă parte, în contextul în care Hague va dezvălui planurile pentru evaluarea masivă pe care Whitehall-ul o va întreprinde asupra relaţiilor Marii Britanii cu Bruxellesul, şeful diplomaţiei urmează să avertizeze că 'nemulţumirea faţă de Uniunea Europeană nu a fost niciodată atât de puternică în Marea Britanie'.

Discursul lui Hague coincide cu ziua în care acesta stabileşte planurile guvernamentale cu privire la 32 de rapoarte privind diferite aspecte ale statutului Marii Britanii de membră a UE pe o perioadă care se întinde până la următoarele alegeri, prevăzute pentru 2015.

Astfel, Hague va anunţa că primele şase rapoarte vor fi publicate până în luna iulie a anului viitor. Acestea vor evalua implicaţiile pentru Marea Britanie ale statului de membru al pieţei unice, precum şi efectul statutului de membru al UE asupra politicii fiscale, medicale, externe britanice, dar şi asupra dezvoltării internaţionale, politicii legate de tratamentul animalelor şi siguranţa alimentară. Influenţa statutului de membru asupra serviciilor financiare se numără printre subiectele care vor fi raportate la o dată ulterioară.

Deşi atât conservatorii cât şi liberal-democraţii au promis în acordul lor de coaliţie din 2010 o astfel de evaluare, vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg priveşte evaluarea cu o anumită îngrijorare. Liberal-democraţii se tem că evaluarea va fi percepută ca o retragere a Marii Britanii de la aplicarea legislaţiei comunitare - şi o posibilă primă mutare spre o retragere din UE.

Pentru a înlătura aceste temeri, oficialii guvernamentali insistă că tonul şi caracterul rapoartelor vor fi analitice şi nu se vor formula recomandări cu privire la competenţele specifice pe care Marea Britanie le-ar primi înapoi.

'Caracterul rapoartelor va fi detaliat şi descriptiv', a declarat un oficial de la Whitehall pentru Financial Times. 'Ele nu vor fi documente de politici care afirmă ce competenţe ar trebui să se întoarcă la Marea Britanie, ci o analiză a aspectelor privind acest statut care funcţionează sau nu', a adăugat el.

Pentru a face exerciţiul evaluării cât mai cuprinzător, Marea Britanie se va consulta cu toţi partenerii săi din UE dar şi cu SUA cu privire la ce cred aceştia referitor la implicaţiile statutului Marii Britanii de membră a UE. Statele Unite vor fi consultate, spre exemplu, asupra a ceea ce Washingtonul consideră că ar fi efectele acestui statut în ceea ce priveşte politica externă şi afacerile externe, a precizat oficialul menţionat. De asemenea, guvernul va încerca să obţină, în măsura posibilului, o reacţie din partea publicului din Marea Britanie.

Potrivit FT, unele dintre aceste rapoarte se vor dovedi importante pentru a determina de la ce competenţe Marea Britanie se va retrage în aplicarea legislaţiei comunitare, în condiţiile în care peste 100 de parlamentari conservatori au solicitat în acest an ca Marea Britanie să se retragă de la aplicarea a 130 de norme privind infracţiunile şi normele poliţieneşti, printre care Mandatul European de Arestare.

În calitate de lider al conservatorilor în perioada 1997-2001, William Hague a militat necontenit pe tema Europei, însă, în mod remarcabil, până la momentul discursului de la Berlin, el nu a abordat niciodată subiectul relaţiei cu aceasta în calitate de ministru de externe, comentează FT.

Chiar dacă Hague este un eurosceptic, el cunoaşte prejudiciul pe care această problemă îl poate provoca partidului său. Din acest motiv, pentru publicul german el va sublinia cum coaliţia de la Londra se angajează să 'joace un rol de lider' în Europa.

Sfatul lui Hague pentru premierul David Cameron a fost de a încerca să relaxeze tonul în privinţa subiectului Europa pe cât posibil şi să nu se angajeze în avans faţă de organizarea unui referendum cu privire la statutul Marii Britanii în UE. De altfel, nu se aşteaptă ca ministrul să declare prea multe despre perspectivele unui referendum european - o problemă care stârneşte dezbateri aprinse în rândul colegilor săi conservatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor