Miniştrii de externe Lavrov şi Zarif discută la Moscova despre acordul nuclear iranian

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif în timpul întâlnirii lor din capitala rusă Moscova, 14 mai 2018.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif în timpul întâlnirii lor din capitala rusă Moscova, 14 mai 2018. (Captură Imagine)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, au convenit să menţină un “contact strâns” cu privire la acordul nuclear încheiat între Iran şi şase puteri globale, după ce SUA a decis să se retragă din înţelegere.

Lavrov şi Zarif s-au întâlnit luni la Moscova, aceasta fiind cea de-a doua oprire a diplomatului iranian, după Beijing, care se află într-un turneu în capitale importante, unde va discuta despre decizia preşedintelui american Donald Trump de a se retrage din acordul semnat în 2015, ce prevede ca Iranul să îşi limiteze în mod semnificativ programul nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale, potriviz RFE/RL.

Pe lângă SUA şi Iran, acordul, cunoscut şi sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), a fost semnat de Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania. Toate aceste ţări au cerut Washingtonului să rămână în acord, susţinând că acesta reprezintă cea mai bună cale pentru a împiedica Teheranul să dezvolte arme nucleare.

La începutul discuţiilor de luni, Lavrov a declarat că semnatarii JCPOA care au rămas în acord au “interese legitime” în păstrarea acestuia şi, prin urmare, “trebuie să protejăm împreună interesele noastre legitime”.

Zarif a susţinut că Rusia a confirmat că este pregătită să respecte acordul.

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, în oraşul Soci de la Marea Neagră, unde şeful agenţiei nucleare a ONU a participat la o expoziţie organizată de corporaţia nucleară rusă de stat Rosatom.

Amano şi Putin nu au menţionat acordul nuclear iranian în remarcile lor publice din timpul întâlnirii.

După discuţiile ce au avut loc în Beijing în 13 mai, Zarif a precizat că Iranul doreşte un “design viitor clar” pentru acordul nuclear.

“Sperăm ca prin această vizită în China şi în alte ţări, vom putea să construim un design viitor clar pentru acordul cuprinzător”, a declarat Zarif reporterilor după discuţia cu omologul chinez, Wang Yi.

“Dacă acordul nuclear va fi în continuare valabil, atunci interesele poporului iranian trebuie să fie asigurate”, a adăugat Zarif.

După Moscova, Zarif se va întâlni în Bruxelles cu şefa UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini, care va găzdui marţi o reuniune cu miniştrii de externe german, francez şi britanic, pentru a discuta despre acordul iranian.

După discuţiile din Londra cu ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, omologul francez Jean-Yves Le Drian a afirmat luni că Franţa, Marea Britanie şi Germania sunt “determinate” să salveze acordul nuclear iranian.

“Faptul că SUA a ieşit din acordul internaţional nu înseamnă că acesta e nul”, a precizat Le Drian.

Johnson a declarat că, la întâlnirea de astăzi din Bruxelles, va discuta despre modalităţile de protejare a companiilor europene care fac afaceri cu Iranul.

Între timp, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a susţinut că secretarul de stat Mike Pompeo a discutat cu omologii săi german, francez şi britanic în ultimele zile pe tema cooperării privind Iranul.

“Secretarul a subliniat faptul că SUA şi aliaţii noştri europeni au interese solide pentru a împiedica Iranul să dezvolte vreodată o armă nucleară şi a combate activităţile iraniene destabilizatoare în regiune”, a precizat Nauert în declaraţia sa. “Sperăm să putem coopera strâns în continuare”

Pompeo a declarat duminică la Fox News că Washingtonul este pregătit să creeze un acord iranian mult mai amplu cu partenerii săi europeni, un acord prin care să “obţină rezultate care protejează America”.

“Sper ca în următoarele zile şi săptămâni putem propune un acord care funcţionează cu adevărat, care protejează cu adevărat lumea nu doar de programul nuclear al iranienilor, ci şi de rachetele şi comportamentul lor ostil”, a adăugat Pompeo.

Trump a retras SUA din JCPOA în 8 mai, susţinând că Iranul a încălcat “spiritul” acordului prin finanţarea violenţei militante în Orientul Mijlociu şi prin continuarea testelor cu rachete balistice.

Iranul neagă faptul că ar finanţa violenţa extremistă şi susţine că programul său nuclear are doar un obiectiv civil.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat duminică faptul că ieşirea Washingtonului din acord ar putea reprezenta sfârşitul diplomaţiei ca soluţie la neînţelegerile politice globale.

De asemenea, website-ul Parlamentului din Teheran a citat un oficial iranian impunând un termen limită ţărilor europene, care să garanteze interesele Iranului în urma retragerii SUA din acord.

“Europenii au la dispoziţie între 45 şi 60 de zile pentru a oferi garanţiile necesare privind protejarea intereselor iranienilor şi pentru a compensa pagubele provocate de retragerea SUA”, a susţinut Icana.ir, atribuind remarcile lui Abbas Araqchi, adjunct al ministrului de Externe.

Agenţia de ştiri germană DPA, citând unele surse, a precizat că semnatarii europeni ai acordului au cerut să li se acorde 90 de zile.