Juncker susţine că Europa trebuie să “înlocuiască SUA” ca superputere globală

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (SAMUEL KUBANI /AFP/Getty Images)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a atacat SUA pentru că a întors spatele aliaţilor săi şi a afirmat că Europa trebuie să ia locul Americii ca lider global după decizia luată marţi de Donald Trump de a ieşi din acordul nuclear iranian.

Juncker a precizat miercuri că America “nu mai doreşte să coopereze” cu alte zone ale lumii şi întoarce spatele relaţiilor de prietenie “cu o ferocitate care ne surprinde”, potrivit publicaţiei Daily Mail.

Trump a înfuriat Teheranul prin retragerea sa din acord, unii politicieni iranieni au ars steaguri americane, iar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că “America nu poate face nimic”.

În timp ce puterile europene s-au grăbit să salveze acordul, Juncker a afirmat că depinde de UE să preia mantia Statelor Unite, adăugând: “În acest moment, trebuie să înlocuim SUA care, în calitate de actor internaţional, şi-a pierdut vigoarea şi, din această cauză, pe termen lung, şi influenţa”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că este profund îngrijorat, şi că va discuta despre această situaţie “acută”.

Totuşi, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a insistat că America va continua să lucreze cu aliaţii săi pentru a se asigura că Iranul nu obţine o armă nucleară, în pofida anunţului făcut marţi de Trump privind retragerea SUA din acordul nuclear.

Puterile europene încă mai susţin acordul din 2015, iar liderii Franţei, Marii Britanii şi Germaniei au afirmat că decizia lui Trump reprezintă o ameninţare la adresa eforturilore globale de a împiedica răspândirea armelor nucleare.

Cancelarul german Angela Merkel a întărit comentariile lui Juncker, afirmând că retragerea Statelor Unite din acord arată că Europa se va confrunta cu o răspundere tot mai mare în ceea ce priveşte securizarea păcii şi găsirea soluţiilor politice la conflicte.

Merkel a precizat într-un discurs adresat membrilor partidului său conservator: “Am luat la cunoştinţă cu regret, dar şi cu îngrijorare, această retragere a Statelor Unite ale Americii, lucru care este, bineînţeles, grav pentru un astfel de acord. Vom rămâne dedicaţi acestui protocol şi vom încerca să facem totul pentru ca Iranul să îşi îndeplinească de asemenea angajamentele în viitor”.

Liderul german a adăugat că “ziua de ieri [marţi] a arătat din nou că ne vom confrunta o responsabilitate mai mare în Europa, în politica externă, pentru asigurarea păcii şi găsirea soluţiilor politice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe