Şeful ONU cere Israelului şi Iranului să înceteze imediat ostilităţile în regiunea Înălţimile Golan

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (JOSE MANUEL RIBEIRO/AFP/Getty Images)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Israelului şi Iranului să pună capăt imediat tuturor acţiunilor ostile din regiunea Înălţimile Golan, a afirmat joi purtătorul de cuvânt, Stephane Dujarric.

Potrivit oficialului ONU, secretarul general “a urmărit cu mare îngrijorare” rapoartele privind lansările de rachete din Siria către diverse poziţii israeliene şi rachetele lansate de Israel asupra Siriei”, precizează TASS.

“Secretarul general cere oprirea imediată a tuturor acţiunilor ostile şi a oricăror acţiuni provocatoare pentru a se evita o nouă tensiune în regiune, care este deja vizată de conflicte teribile ce implică suferinţe imense provocate civililor”, a afirmat Dujarric.

Dujarric a adăugat că ONU va susţine toate eforturile în vederea reduceriii tensiunilor şi a stabilităţii pe termen lung în Orientul Mijlociu.

“În acest context, secretarul general reiterează faptul că un conflict în Siria ar trebui încheiat cu o soluţie politică în discuţiile intra-siriene din Geneva, aşa cum prevede rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate [al ONU]”, mai susţine declaraţia.

În cursul nopţii de miercuri spre joi, forţele pro-iraniene Al-Quds, desfăşurate în Siria, au lansat aproximativ 20 de rachete şi alte proiectile asupra unor poziţii avansate ale unităţilor armatei israeliene în Înălţimile Golan, a susţinut Israelul, care a adăugat că a interceptat o parte dintre rachete cu ajutorul sistemului său de apărare Domul de Fier, în timp ce altele aparent nu şi-ar fi atins ţintele.

Parlamentari iranieni au negat afirmaţiile Tel Aviv-ului că forţele iraniene din Siria au provocat Israelul prin atacarea poziţiilor sale din Înălţimile Golan.

Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a declarat ulterior că forţele de apărare aeriene ale Siriei au doborât zeci de rachete israeliene lansate din teritoriul ocupat de Tel Aviv în Înălţimile Golan.

Ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a cerut joi Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacul cu rachete şi să facă presiuni pentru retragerea forţelor iraniene din Siria. De asemenea, el a afirmat că “Israelul nu este interesat de amplificarea tensiunilor, însă sub nicio formă nu vom permite Iranului să îşi creeze o prezenţă militară în Siria”.

Schimbul de rachete dintre Israel, Siria şi Iran a avut loc la mai puţin de două zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că retrage SUA din acordul nuclear iranian. Trump a afirmat marţi că SUA va reimpune sancţiunile economice Iranului, care au fost ridicate după semnarea acordului nuclear în 2015.

Israelul a confiscat de la Siria regiunea Înălţimile Golan în timpul Războiului de şase zile din 1967 şi, de atunci, a continuat să ocupe două treimi din teritoriul strategic, acţiune ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Regimul israelian a construit zeci de colonii ilegale în Înălţimile Golan de la ocuparea acestora şi a folosit regiunea pentru a lansa operaţiuni militare împotriva guvernului sirian.