Noi sancţiuni americane vizează Gărzile Revoluţionare ale Iranului

Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)

SUA a impus joi noi sancţiuni asupra a trei entităţi şi şase persoane fizice din Iran ce sunt asociate cu Gărzile Revoluţionare Islamice (IRGC), la două zile după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că se retrage din acordul nuclear iranian semnat în 2015.

Trezoreria SUA a declarat joi că sancţiunile reprezintă o acţiune comună cu Emiratele Arabe Unite şi urmăreşte să submineze o “reţea valutară extinsă” care sprijină finanţarea IRGC şi ramura sa externă, Forţa Quds (FQ).

Sancţiunile au fost anunţate de Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei, prin intermediul listei ce cuprinde cetăţeni desemnaţi în mod special.

“Regimul iranian şi banca sa centrală au abuzat de accesul la entităţi din Emiratele Arabe Unite pentru a achiziţiona dolari americani în vederea finanţării activităţi ostile ale IRGC-FQ, inclusiv pentru a finanţa şi înarma grupurile lor aliate din regiune, ascunzând scopul pentru care au fost achiziţionaţi dolarii”, a menţionat într-o declaraţie secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Entităţile sancţionate sunt: Jahan Aras Kish; Mohammadreza Khedmati and Associates; Rashed Exchange, cunoscută sub numele de Safri Rashed.

Trezoreria a susţinut că toate cele şase persoane sancţionate au legături cu IRGC, care conduce un serviciu de informaţii separat de Ministerul de Informaţii al guvernului.

SUA şi alţi oficiali au acuzat IRGC de alimentarea violenţei extremiste în Orientul Mijlociu. Iranul şi IRGC neagă finanţarea grupurilor teroriste.

SUA a plasat IRGC pe lista de sancţiuni antitero în octombrie 2017.

Pe baza sancţiunilor aplicate de Washington, toate activele deţinute de persoanele şi entităţile vizate ce se află în jurisdicţia SUA vor fi îngheţate, iar americanilor li se interzice să facă afaceri cu persoanele şi entităţile sancţionate.

Marţi, preşedintele Donald Trump a anunţat că SUA va ieşi din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi şase puteri mondiale şi a precizat că va reactiva imediat sancţiunilor împotriva Teheranului.

Acordul a prevăzut relaxarea sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Iranului în schimbul restricţionării în mod semnificativ a programului de arme nucleare.

Dar acordul, care urmăreşte să împiedice Teheranul să obţină o bombă nucleară, a fost dur criticat de Trump, care a insistat că singura parte care beneficiază este Iranul şi că nu ar fi trebuit încheiat acest acord în forma respectivă.

Ceilalţi semnatari ai acordului au cerut Washingtonului să rămână ăarte a înţelegerii şi au promis că vor respecta în continuare termenii, cerând şi Teheranului să facă acelaşi lucru, în pofida retragerii SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe