Ministerul Muncii: mamele cu venituri din drepturi de autor riscă să piardă indemnizaţia. Promite remedieri. USR solicită comunicarea demersurilor următoare

Lia Olguţa Vasilescu
Lia Olguţa Vasilescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Deputatul Iulian Bulai anunţa recent că femeile care au avut venituri din drepturi de autor riscă să nu primească indemnizaţia de creştere a copilului din cauza incompetenţei Guvernului PSD. Vineri, Ministerul Muncii şi-a recunoscut culpabilitatea şi a informat că va remedia situaţia. Ca urmare, USR solicită comunicarea în mod public a măsurilor care urmează a fi luate şi modul de compensare a părinţilor care au suferit pierderi financiare ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal.

"Zilele trecute, Uniunea Salvaţi România a avertizat că, anual, mii de mame cu venituri din drepturi de autor vor rămâne fără indemnizaţia pentru creşterea copilului sau vor pierde bani la calculul sumelor lunare primite, din cauza nepăsării şi incompetenţei Guvernului PSD. După ce a negat situaţia reală şi a încercat să arunce vina în altă parte, Ministerul Muncii a recunoscut astăzi problema şi a transmis că e în lucru o soluţie de remediere", se arată într-un comunicatul remis de Uniunea Salvaţi România.

Instituţia a recunoscut că veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente iar astfel nu mai pot fi luate în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de actul normativ care stabileşte indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală a fost scoasă de sub incidenţa reglementărilor privind veniturile din activităţi independente şi reglementată separat în cuprinsul Codului Fiscal la art. 70. Astfel, până la data de 22 martie 2018 inclusiv, veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se iau în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările şi completările ulterioare, ca fiind venituri din activităţi independente.

Stabilirea dreptului şi a cuantumului ICC pentru aceste persoane se face ţinând cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor. MMJS a lansat, deja, în procedura de avizare inter-ministerială un proiect de modificare a OUG nr.111/2010, astfel încât situaţia să fie remediată”, arată ministerul, citat de Hotnews.

Uniunea Salvaţi România mai atrage atenţia asupra faptului că de la modificările aduse Codului Fiscal au trecut deja cinci luni, timp în care Ministerul Muncii nu a luat niciun demers în remedierea problemelor cauzate.

"Copiii nu aşteaptă decizia Liei-Olguţa Vasilescu ca să se nască, iar fiecare zi de întârziere în rezolvarea acestei probleme îi costă pe părinţi indemnizaţia pentru primii doi ani ai copilului. Au trecut deja cinci luni de la modificarea Codului Fiscal care afectează modul de aplicare a OUG 111/2010 privind indemnizaţiile, iar Ministerul Muncii, condus de Lia-Olguţa Vasilescu, nu a făcut absolut nimic pentru a îndrepta această discriminare", potrivit comunicatului.

Formaţiunea politică anunţă pe această cale că "solicită în mod imperativ Ministerului Muncii să comunice în mod public şi oficial măsurile pe care urmează să le ia, calendarul adoptării acestora şi (fiindcă nicio lege nu se aplică retroactiv) compensaţiile pe care le va prevedea pentru lunile de dispreţ la adresa părinţilor, traduse în pierderi financiare pentru aceştia şi pentru copiii lor. USR atrage atenţia asupra faptului că nu e vorba doar despre remedierea situaţiei mamelor care au născut deja, ci şi despre eliminarea pe viitor a acestei discriminări flagrante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne