Tudorel Toader a ales succesoare pentru Kovesi. Pe cine vrea ministrul la şefia DNA?

Ministrul Justiţiei vrea ca postul lăsat vacant de Kovesi împotriva voinţei ei să fie ocupat de o procuroare din Constanţa.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
06.09.2018

Tudorel Toader o va propune pe procurorul Adina Florea de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa pentru funcţia de şef al DNA, informează Ministerul Justiţiei. În cursa pentru şefia DNA se mai înscriseseră procurorii Paula Tănase, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea, Sorin Armeanu şi Andrei Bodean.

Propunerea va fi trimisă la CSM pentru aviz consultativ, iar decizia finală îi aparţine preşedintelui Iohannis.

Nu e clar, după decizia CCR în cazul revocării Laurei Codruţa Kovesi de la DNA, dacă preşedintele este obligat să accepte propunerea ministrului Justiţiei sau o poate respinge, arată sursa citată.

Florea este în prezent procuror general adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Potrivit G4Media, Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA, a fost procuror general al Constanţei, dar şi prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi a devenit celebră pentru clinciurile avute cu primarul Radu Mazăre, în legătură cu dosarul penal Zvastica, deschis pe numele edilului după ce acesta a defilat în uniformă de nazist la o prezentare de modă, în vara anului 2009.

Conform ultimei sale declaraţii de avere postate pe site-ul CSM, Florea deţine un apartament în Constanţa, de 90,44 mp, dobândit în anul 2005 prin donaţie, un autoturism Audi A4 fabricat în anul 2007, un depozit bancar la Unicredit Tiriac Bank în care are 33.868,03 lei şi un depozit bancar deschis la aceeaşi bancă, cu 3000 de euro.

Florea are un credit ipotecar contractat în anul 2007 de la Unicredit Tiriac Bank, scadent în 2027, în valoare de 45.000 euro.

Ca venituri, Florea a trecut în avere salariul obţinut de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa în valoare de 155.153 lei şi salariul de la Parchetul Tribunalului Constanţa, respectiv 10.157 lei.

Ce obiective susţine Adina Florea că şi-a propus?

În proiectul de management depus alături de candidatura pentru funcţia de procuror-şef al DNA, Florea enunţă o serie de obiective, printre care: toleranţă zero faţă de corupţie, îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală şi verificarea din şase în şase luni a procurorilor cu funcţii de execuţie în vederea evitării situaţiilor de achitare, relateaza G4Media.

Acestea suntŞ:

  1. Prioritar, am în vedere efectuarea unei evaluări a activităţii desfăşurate în cadrul DNA (Structura centrală şi cele teritoriale) care să măsoare eficienţa şi calitatea prin raportare la folosirea resurselor umane şi materiale, raportul resurse investite – rezultate obţinute. Termen: 3 luni de la data declanşării procedurii de evaluare
  2. Toleranţă zero la corupţie. Îmbunătăţirea activităţii de urmărie penală pentru asigurarea combaterii eficiente a acesteia. Termen de realizare: permanent.
  3. Control operativ curent în scopul verificării managementului de caz pentru procurorii cu funcţii de execuţie, în vederea asigurării finalităţii urmăririi penale şi evitării situaţiilor de achitare. Termen de realizare: semestrial.

Adina Florea mai susţine că a făcut şi o evaluare a activităţii DNA din ultimii ani, concluziile sale fiind că România a făcut paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei, însă că pe lângă lucrurile bune, în activitatea procurorilor anticorupţie din ultimii ani s-au înregistrat şi destula abateri de la rigorile statului de drept.

Astfel, în opinia sa, atât în activitatea procurorilor cu funcţii de execuţie, cât şi în activitatea celor cu funcţii de conducere, inclusiv “la nivel de vârf”, au existat manifestări care “s-au îndepărtat simţitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei, iar uneori chiar în conflict cu legea”.

“Aşa s-a ajuns ca, prin contribuţia conjugată a unor membri ai corpului profesional din DNA, să se recurgă, caz fără precedent, la revocarea procurorului-şef al Direcţiei pentru “exercitarea discreţionară a funcţiei şi deturnarea activităţii de la combaterea corupţiei şi a instituţiei DNA de la rolul său constituţional şi legal”, a arătat Adina Florea.

De asemenea, Florea acuză "disfuncţii şi vulnerabilităţi" în activitatea DNA, precum plasarea activităţii în afara legii “prin activităţi de investigare care au depăşit limitele de competenţă prevăzute de Constituţie şi de legile organice”, şi diminuarea încrederii publice în instituţie “prin activităţi explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcţiei de procuror şef”.

Adina Florea susţine că a mai constatat un respect instituţional diminuat faţă de alte instituţii, o cooperare interinstituţională deficitară, pasivitatea în faţa unor semnale publice repetate de încălcare a legii de către unii procurori şi chiar promovarea acestora, lipsa de asumare a responsabilităţilor profesionale de către procurorul şef al DNA în situaţii în care o asemenea asumare se impunea, numărul în creştere al soluţiilor de achitare definitivă dispuse de instanţele de judecată, un mod deficitar de soluţionare a situaţiilor de criză care au umbrit activitatea instituţiei şi indicii de atragere a competenţei altor unităţi de parchet, cu încălcarea normelor de competenţă legală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor