Olguţa Vasilescu: E bătut în cuie! Pilonul II de pensii private va deveni "opţional"

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat ce planuri are Guvernul cu Pilonul II de pensii, unde îşi ţin banii câteva milioane de români.
Olguţa Vasilescu
Olguţa Vasilescu (Epoch Times România)

Pilonul 2 de pensii private va deveni opţional, în această vară urmând să fie prezentate toate avantajele şi dezavantajele mutării banilor către Pilonul I, a anunţat marţi seară, la România TV, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu.

"Noi ne-am hotărât ce vrem să facem. Şi este ceea ce am comunicat de anul trecut, şi anume să fie opţional acest Pilon II. Fără doar şi poate este bătută în cuie varianta aceasta. Am aflat că sunt şi eu la Pilonul II cotizant, în condiţiile în care am fost absolut convinsă că, timp de 10 ani neprimind plic acasă, am fost absolut convinsă că nu. Eu vreau să optez. Vreau să am această posibilitate.

(...) Sigur, pe perioada verii veţi vedea o prezentare foarte clară vizavi de Pilonul II de pensii, ce înseamnă, care sunt avantajele, care sunt parte din dezavantaje, pentru că sunt şi din acestea. Nu-l naţionalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au aşteptări.

Şi că am constatat stând de vorbă cu foarte multe persoane care cred următorul lucru: că vor avea pensia de stat echivalentă cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adăuga şi această pensie. Nu. Se ia o parte din contribuţia la Pilonul I de pensie ca să se asigure această pensie de la Pilonul II. Deci sunt foarte multe lucruri care va trebui să le explicăm oamenilor ca să le înţeleagă", a declarat Olguţa Vasilescu.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a ieşit recent într-o conferinţă de presă şi a solicitat PSD să spună exact ce are de gând să facă cu Pilonul II de pensii, iar răspunsul să fie "clar, răspicat cu argumente".

"Se discută de câteva zile bune despre Pilonul II de pensii. Din păcate, până şi cei de la PSD se contrazic între ei - ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează Pilonul II de pensii, ba se suspendă, ba nu se suspendă, ba există un proiect asumat, ba este un proiect care nu a fost asumat – o harababură totală. Şi totuşi, lumea îşi pune întrebarea: „De ce s-a creat această incertitudine din partea PSD? Oare ce ţintesc ei? Nu s-au înţeles între ei? Greu de crezut!”. Unii îşi pun chiar întrebarea dacă aceşti bani care, de exemplu, dacă se suspendă Pilonul II, aceşti bani care nu vor intra la Pilonul II vor fi folosiţi poate în altă parte. Nu ştiu, dar ei trebuie să ne dea un răspuns", declara atunci Iohannis.