Năsui: O industrie în care s-au pompat miliarde este pe cale să moară. Vor suferi cei mici, care nu au pile

Pesta porcină a făcut ravagii. Şi totuşi, PSD şi ALDE s-au opus ieri înfiinţării unei comisii parlamentare care să verifice modul în care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, atrage atenţia deputatul USR Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu - Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
06.09.2018

Majoritatea PSD-ALDE a decis, miercuri, să nu dea dreptul Parlamentului să constituie o comisie de anchetă asupra felului cum a fost gestionată criza porcină în România, reaminteşte, printr-o postare pe Facebook, deputatul USR Claudiu Năsui, care atrage atenţia asupra gravităţii situaţiei.

Potrivit deputatului, "o industrie în care s-au pompat miliarde de lei din bani publici este pe cale să moară complet" iar de suferit vor suferi nu marii latifundiari crescuţi pe subvenţii de la stat ci "cei mici", cei care nu au pile la Ministerul Agriculturii şi care vor trebui să se descurce fără subvenţii şi pe cont propriu. Şi de acum fără porc, avertizează Năsui.

"Din capul locului trebuie spus că domnul Daea şi PSD au gestionat extrem de prost această criză. În sensul că nu au făcut ce le-a cerut Uniunea Europeană pentru a evita răspândirea virusului. S-au lăudat că nu mai e pestă în România ca să arate cât de bine şi-au făcut treaba, când, de fapt, virusul se răspândea bine mersi. După care au început să omoare porci cu miile, inclusiv pe cei sănătoşi, fără să investigheze posibilitatea unei carantine drastice dar care să nu lase românii fără porcii lor. Din cauza gestiunii dezastruoase a guvernului, această criză riscă să lase România fără o întreagă ramură din agricultură, anume fără crescătorii de porci.

Lucrul acesta e cu atât mai grav cu cât se pare că preocuparea autorităţilor cu atribuţii în domeniu a fost mai degrabă să întârzie ştirile despre pestă suficient cât să poată câţiva şmecheri sus puşi să îşi vândă stocul de porci (printre care şi ferma domnului Dragnea)", scrie, pe Facebook, deputatul, la o zi după ce în Camera Deputaţilor a fost respinsă propunerea de înfiinţare a unei comisii de anchetă pentru pesta porcină.

Deputatul mai reaminteşte că ani de zile statul a pompat miliardele de lei din banii românilor de taxe şi impozite pe subvenţii către ferme de porci. Iar acum, banii aceştia sunt practic duşi pe apa sâmbetei şi urmează a se aloca noi fonduri din banii noştri pentru combaterea efectelor pestei. Care bani vor ajunge probabil tot la cine trebuie, în timp ce bieţii ţărani vor continua să sufere.

"În marea majoritate a localităţilor din România, primarii şi apropiaţii lor sunt principalii latifundiari şi proprietari de ferme. Ei sunt şi cei care împart ajutoarele de pe urma cărora tot ei beneficiază semnificativ. Ministerul Agriculturii este deja faimos pentru programele ridicole şi care ne costă milioane de euro din banii noştri.

De exemplu, programul Tomate Româneşti, care a dus la supra producţie şi la prăbuşirea preţului, oamenii ajungând să îşi arunce producţia de roşii în şanţ. Toată distracţia plătită evident din banii contribuabililor, şi nu de domnul Daea sau de politicienii care au idei năstruşnice. Alt caz trist va fi acum cel al subvenţiilor pentru fermele de porci, care acum sunt literalmente arse din cauza pestei porcine africane.

Cumulat, aceste două programe au costat România jumătate de miliard de euro, iar acum sunt alocate noi fonduri deoarece este nevoie de noi contracte pentru combaterea pestei. Cum se va face alocarea acestora? Din păcate, tot clientelar executanţilor regimului mafiot Dragnea.

Şi astfel o industrie în care s-au pompat miliarde de lei din bani publici este pe cale să moară complet. Cine va suferi? În niciun caz marii latifundiari crescuţi pe subvenţii de la stat. Aşa cum au luat miliarde ca să dezvolte industria porcină, aşa vor lua miliarde din banii noştri pentru altceva. Până la urmă competenţa lor nu este să facă ceva, ci să ia bani nemunciţi de la stat. Se va găsi pe ce să primească subvenţii.

Singurii care vor suferi sunt cei mici, cei care nu au pile la ministerul agriculturii. Ei vor trebui să se descurce, ca şi până acum, fără subvenţii şi pe cont propriu. Şi de acum fără porc. Pentru că PSD a gestionat atât de prost criza încât doar câţiva şmecheraşi au putut să iasă pe profit din schemă", concluzionează Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor